Gündem Türk mutfağında bölgelere göre hangi yemekler ünlü?

Türk mutfağında bölgelere göre hangi yemekler ünlü?

25.04.2018 - 13:56 | Son Güncellenme:

Türk mutfağı çok zengin içerik ve malzemeye sahip, birbirinden sağlıklı ve lezzetli yemek tarifleri içermektedir. Günümüzde, insanların gerek vakit darlığı gerekse uğraşmak istememeleri sebebiyle hazır gıdalara yönelimi oldukça yüksek bir orandadır. Bu da kilo sorunu olmak üzere pek çok rahatsızlığı beraberinde getirmektedir.

Türk mutfağında bölgelere göre hangi yemekler ünlü

Oysaki Türk mutfağında birçok yemek hem sağlıklı hem de oldukça pratiktir. Doktorların da önerdiği gibi hazır gıda yerine tencere yemeği diye adlandırılan ev yemekleri her zaman daha faydalı bir tercihtir.

Haberin Devamı

Ev yemekleri et veya sebze ağırlıklı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Bu kültürel bazda ele alındığında yöreden yöreye değişen, ulaşılabilir malzemelerin zamanla yöresel yemek kültürünü de oluşturmasıyla bağlantılıdır. Ege Bölgesi’nde daha çok sebze ağırlıklı beslenilirken; İç Anadolu ve Doğu’ya gidildikçe et ağırlıklı, daha acılı ve baharatlı yemeklerle karşılaşmak mümkündür.

Türk ev yemekleri çeşitleri

Ev yemekleri kültürel bazda değişkenlik gösterir. Bazı yemek örnekleriyle bu tespiti taçlandırabilmek mümkündür. Ege mutfağındaki bazı ev yemekleri örnekleri şu şekildedir; arapsaçı kavurması, deniz börülcesi yemeği, turp otu yemeği, zeytinyağlı enginar, börülce yemeği, tarhana çorbası, kabak çiçeği dolması, deniz mahsulleri yemekleri, pazı sarma, zeytinyağlı yaprak sarma, zerde gibi yemekler...

Haberin Devamı

Karadeniz ev yemekleri ise; hoşkıran kavurması, karalahana sarması, Laz böreği, hamsi buğulaması, hamsi pilavı, mıhlama, Akçaabat köftesi, kuymak, Çerkez tavuğu, karalahana çorbası, siron, yumurtalı fasulye kızartması, fasulye kavurması gibi yemekler...

İç Anadolu ev yemekleri örnekleri; her türlü etli sebze yemeği, etli yahni, mantı, arabaşı çorbası, güveç, yoğurt çorbası, etli pideler, gendeme, kapama, Ankara Tavası gibi yemeklerdir.

Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu ev yemekleri ise; soğan kebabı, tepsi kebabı, katmer, yaprak sarma, karışık dolmalar, envaiçeşit kebaplar, çiğ köfte, beyran çorbası, analıkızlı, yuvarlak köfte, borani, Alinazik gibi yemeklerdir.

Ev yemekleri için en çok kullanılan malzemeler hangileridir?

Kullanılan malzemeler yöreden yöreye değişkenlik gösterse de bazı malzemeler hep aynı kalmaktadır. Bulgur, pirinç, acı biber salçası, domates salçası, un, zeytinyağı, tereyağı, kıyma, et suyu, tavuk, tavuk suyu, süt, yumurta, yoğurt, soğan, sarımsak ve çeşitli baharatlar kullanılan en temel malzemelerdir.

Türk ev yemekleri hangi kültürlerden etkilenmiştir?

Yaşadığımız coğrafya itibariyle yüzyıllar boyunca çeşitli etnik grup ve kültürlerden etkilenen bir yemek kültürümüz mevcuttur. Bir arada yaşayan farklı kültürler, birbirlerinden esinlenme durumu yaşar. Türk ev yemeklerinde izleri görülen bu etkilenmelerin kaynağı ise; Rum mutfağı, Orta Doğu mutfağı, Süryani mutfağı ve Çerkez mutfağıdır.