Gündem Türkiye'de antibiyotik alarmı! Direnç yüzde 70’lere yükseldi

Türkiye'de antibiyotik alarmı! Direnç yüzde 70’lere yükseldi

09.11.2023 - 10:40 | Son Güncellenme:

 Vatandaşların ısrarlı antibiyotik taleplerinin dirence yol açtığına dikkat çeken Türkiye Acil Tıp Vakfı Yönetim Kurulu ve Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Şahin Çolak, “Bazı antibiyotiklere direnç yüzde 60-70’lere gelmiş durumda. Yeni moleküller artık çok zor bulunuyor. Elimizdeki dirençli olmayan antibiyotiklerin sayısı giderek azalıyor” dedi.

Türkiyede antibiyotik alarmı Direnç yüzde 70’lere yükseldi

Türkiye Acil Tıp Vakfı tarafından Antalya’da bir otelde bu yıl 3’üncüsü gerçekleştirilen Uluslararası Acil Tıp Kongresi'nde binin üzerinde katılımcı bir araya geldi. Kongre çerçevesinde konuşan Türkiye Acil Tıp Vakfı Yönetim Kurulu ve Mütevelli Heyeti ile Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şahin Çolak, antibiyotik kullanımı ve etkilerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Türkiyede antibiyotik alarmı Direnç yüzde 70’lere yükseldi

“ACİLLERDE ÜST SOLUNUM YOLLARI ENFEKSİYONLARIYLA İLGİLİ ARTIŞ SÖZ KONUSU”

Soğuk havaların gelmesiyle birlikte üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış yaşandığını aktaran Prof. Dr. Şahin Çolak, “Mevsimsel olarak hasta yoğunlukları değişebilir. Yaz aylarında daha çok ishal vakaları gördüğümüz gibi bu ilerleyen dönemde, yazın bitmesi, son baharın gelmesi, kış aylarının yavaş yavaş girmesiyle beraber üst solunum yolu hastalıklarında da bir artış bekliyoruz. Şu an trend bu şekilde, acil servislerimizde özellikle üst solunum yolları enfeksiyonlarıyla ilgili bir artış söz konusu. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının genel kaynağı çoğunlukla viral enfeksiyonlar. İlerleyen süreçlerde bu viral enfeksiyonlar komplike olabilir, üzerine süper enfeksiyonlar binebilir" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Türkiyede antibiyotik alarmı Direnç yüzde 70’lere yükseldi

“DİRENÇ YÜZDE 60-70’LERE GELMİŞ DURUMDA”

Doktorların gereken durumlarda antibiyotik önerdiğini vatandaşların bu konuda ısrarcı olmaması gerektiğini anlatan Prof. Dr. Şahin Çolak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizim hekimlerimizin bilinçli antibiyotik kullanımıyla ilgili eğitimleri tamdır ama bazen hastalarımızın antibiyotikle ilgili ciddi talepleri olabiliyor. Eğer hekim arkadaşımız bir antibiyotik yazmayı gerekli görmemiş ise bu konuda hekime güvenmek inanmak durumundayız. Belki hekim arkadaş onu gözlemlemek istiyordur. Alt solunum yolu enfeksiyonları şeklinde karşımıza çıkabilir antibiyotiği bu devrede kullanmamız gerekir. Bazen halkımız antibiyotik kullanımında biraz daha ısrarcı olabiliyor, bunu lütfen yapmasınlar. Antibiyotik tercihini hekim arkadaşlara bırakarak onlara güvenmelerini rica ediyoruz. Antibiyotik direnciyle ilgili çok yoğun artışlar söz konusu, bazı antibiyotiklere olan direnç yüzde 60-70’lere gelmiş durumda. Doğal olarak yeni moleküller artık çok zor bulunuyor. Elimizdeki dirençli olmayan antibiyotiklerin sayısı giderek azalıyor onun için bilinçli antibiyotik kullanımı gerçekten çok önemli. Bu antibiyotik yazma işini eğitim almış hekimlerimize bırakmak durumundayız” diye konuştu.

1/8

2/8

3/8

4/8

5/8

6/8

7/8

8/8