Gündem Haberler travmatik stres yaratıyor

Haberler travmatik stres yaratıyor

18.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Önce Rusya-Ukrayna savaşı şimdi de İsrail-Hamas savaşının ruh sağlığını olumsuz etkilediğini dile getiren uzman klinik psikolog Merve Umay Candaş Demir, “Kendimize sosyal medya kısıtlaması getirmeli, günlük ekran süremizi kısaltmalıyız” dedi.

Haberler travmatik stres yaratıyor

Savaşa direkt olarak maruz kalınmasa bile uzaktan etkisinin hissedildiğini kaydeden NPİSTANBUL Hastanesi Feneryolu Tıp Merkezi Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candaş Demir, “Savaşın ruh sağlığımızı olumsuz etkiliyor. Gün içinde sebepsiz huzursuzluk, tetikte olma hali, agresyon, öfke kontrol güçlükleri, uykuda bozulma, iştahta bozulma, hayatı sorgulama, anlamsızlık içinde olma hali, hayattan zevk alamama gibi belirtiler görülebilir. İkincil travmatik stres bir yandan da insanidir. Bu haberler karşısında elbette stresli hissedebiliriz. Ancak bunun ölçüsü ruh sağlığı ve beraberinde beden sağlığımızı olumsuz etkiler” dedi. 

Haberin Devamı

Savaşın dünyanın ve ülkemizin güvenilir, insanların sevgi dolu olduğuna dair tüm inancı sarsarak uzun vadede travma sonrası stres bozukluğu gibi psikiyatrik tanılara, kişilerarası ilişkilerde ciddi bozulmalara sebep olduğunu kaydeden Demir, “Felaketleştirme içeren haberlerden kesinlikle uzak durulmalıyız. Savaşan milletlere mensup insanlarımızın bu stresi daha yoğun yaşaması kaçınılmaz” değerlendirmesini yaptı.