GündemTürkiye'nin ilk kadın akrobasi pilotu! Unutamadığı tek uçuşu anlattı

Türkiye'nin ilk kadın akrobasi pilotu! Unutamadığı tek uçuşu anlattı

15.10.2022 - 07:04 | Son Güncellenme:

Çocukluğu uçaklar ile helikopterler arasında geçen Semin Öztürk Şener, küçük yaşta uçmaya merak saldı. Daha 12 yaşındayken babasıyla birlikte ilk akrobasi uçuşunu gerçekleştiren pilot şu an Türkiye'de alanındaki ilk isim. Ancak yaptığı uçuşlar arasında öyle bir tanesi var ki onun hayatındaki yeri bambaşka.

Türkiyenin ilk kadın akrobasi pilotu Unutamadığı tek uçuşu anlattı

İstanbul Atatürk Havalimanı'nda geçtiğimiz günlerde gerçekleşen İstanbul Airshow'da yaptığı uçuşlarla büyük beğeni toplayan Türkiye'nin tek kadın profesyonel akrobasi pilotu Semin Öztürk Şener (31) Türkiye'nin ilk profesyonel sivil akrobasi pilotu olan babası Ali İsmet Öztürk'ün izinden gidiyor. Çocukluğunun uçak ve helikopterlerle iç içe geçtiğini, uçmanın kendisi için her zaman heyecan verici olduğunu ifade eden Şener, "Babam akrobasi uçuşlarına başladığında ben 9 yaşındaydım. Akrobasi uçaklarında paraşüt takmak zorunlu ancak fakat ben çok küçük olduğum için paraşüt bana uymuyordu. O nedenle 3 sene bekledim. En büyük hayalim büyümek ve paraşütü sırtıma takıp akrobasi uçuşu yapmaktı. 12 yaşımı doldurduktan sonra babamla birlikte ilk akrobasi uçuşumu gerçekleştirdim. Bu deneyimin ardından da akrobasi uçuşu benim için tutkuya dönüştü" dedi.

Haberin Devamı

Babası Ali İsmet Öztürk, aynı zamanda uçak tasarımcısı, uçak ve helikopter bakım teknisyeni. ‘Avraysa taklası’ adlı manevranın ise mucidi. Annesinin de hususi pilot lisansı var.

'LAYIK OLMAK İÇİN DAHA ÇOK ÇALIŞIYORUM'

Uçuşlarını anlatırken gökyüzünde huzur bulduğunu, kendini çok güçlü ve özgür hissettiğini söyleyen 2 çocuk annesi deneyimli pilot, "Uçuş sonrasında yanıma gelip 'Semin Abla ben de senin gibi akrobasi pilotu olmak istiyorum' diyen ve benimle tanışmak isteyen yüzlerce gencimiz oluyor. Hepsi pırıl pırıl ve havacılığa ilgileri var" diyerek şunu da ekledi: "Bunu yaşamak beni motive ediyor ve heyecanlandırıyor. Onlara karşı sorumluluk taşıyorum ve layık olmak için daha çok çalışıyorum."


Türkiyenin ilk kadın akrobasi pilotu Unutamadığı tek uçuşu anlattı

Akrobasi uçuşlarının en büyük handikapı ise vücudu çok yıpratması. Bu nedenle uçuşları gerçekleştiren pilotların dinç bir vücuda sahip olması ayrıca önem taşıyor. Semin Öztürk bu durumu, "Uçuşlar esnasında G kuvveti olarak adlandırılan vücuda etki eden bir kuvvete maruz kalıyoruz. 1G demek bir kişinin ağırlığına denk kuvvet demek. 3G ise ağırlığının üç katı anlamına geliyor. Mesela kişi 50 kiloysa 3G’ye maruz kaldığında 150 kilo gibi olur. Ben uçuşlarımda +7 ila -4 G yapıyorum" diye açıkladı. Vücudunun G kuvvetine dayanıklılığını artırmak için sık sık antrenman uçuşları yaptığını, dinç kalabilmek için de uykusuna, beslenmesine ve spor yapmaya özen gösterdiğini iletti.

Haberin Devamı

Semin Öztürk Şener daha önce verdiği röportajlardan birinde uçuşlarda dedesinin hediyesi olan uğurlu kolyesini taktığını ve bunun ona kendini güvende hissettirdiğini dile getirmişti. Onun hakkındaki en şaşırtıcı detay ise yükseklik korkusunun olması. Deneyimli pilotun ifade ettiğine göre bu korku yüksek bir yerdeyken ortaya çıkıyor ama uçakta kontrolü kendisi sağladığı için bu korkuyu yaşamıyor.

HAZIRLIK 2 AY ÖNCEDEN BAŞLIYOR

Gösteri uçuşlarına hazırlık öncesinde 2 aylık bir kamp sürecinden geçtiğini belirten Semin Öztürk Şener'e göre konsantrasyon ve disiplin pilotlar için olmazsa olmaz. "Gösteri uçuşlarına hazırlanırken sağlığımıza özen gösteriyoruz ve bolca antrenman uçuşu gerçekleştirdiğimiz kamplar yapıyoruz" diyen akrobasi pilotu, uçuşa hazırlık süreciyle ilgili şu bilgileri de paylaştı: "Bu süreçte konsantrasyon ve disiplin çok önemli. Bütün akrobasi uçuşları yerde planlanarak gerçekleştirilir. Havada yapılan her manevra önceden hesaplanıp programlanır ve bunun dışına çıkılmaz. Akrobasi pilotu için prensipler her zaman ön planda."



Türkiyenin ilk kadın akrobasi pilotu Unutamadığı tek uçuşu anlattı

UNUTAMADIĞI TEK UÇUŞ VAR

Semin Öztürk Şener yaptığı her uçuşun kendine göre zorlukları ve unutulmaz anları olduğunun da altını çizdi. Ancak içlerinden öyle bir tanesi var ki onun hayatında ayrı bir öneme sahip. Deneyimli pilot, "Bütün uçuşlarım içinde bana göre en duygu yüklü olanı İzmir’imizin düşman işgalinden kurtuluşunun 100'üncü yılında yaptığım uçuştu. Böylesine anlamlı bir günde İzmir Körfezi'nde 2 milyon seyirciyle buluşmak ve onlarla birlikte kutlama sevincini paylaşmak benim için gurur vericiydi" açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Seyirci önünde ilk uçuşunu 19 Eylül 2015'te Eskişehir'in Sivrihisar Havacılık Merkezi’nde gerçekleştiren Semin Öztürk Şener, bugüne kadar yurt içi ve dışında 30'un üzerinde gösteriye katıldı. Sevdiği işi yaptığını ve bunun için kendini şanslı hissettiğini söyleyen pilot, 2023 yılında da yurt dışında gösteri uçuşları gerçekleştireceğini ve Türk bayrağını yurt dışında dalgalandıracağı için çok heyecanlı olduğunu paylaştı.