Gündem Türkiye'nin Kiev Büyükelçisi: Birkaç sıkıntılı bölgemiz kaldı

Türkiye'nin Kiev Büyükelçisi: Birkaç sıkıntılı bölgemiz kaldı

06.03.2022 - 17:40 | Son Güncellenme:

Ukrayna'daki savaşta son durum ne? Kaç Türk vatandaşı bölgeden tahliye edildi? Türkiye'nin Kiev Büyükelçisi Yağmur Ahmet Güldere, CNN Türk yayınında önemli açıklamalarda bulundu. Güldere, "Güneyde ve kuzeyde olmak üzere birkaç sıkıntılı bölgemiz kaldı. Buradaki vatandaşlarımızı nasıl çıkarabileceğimiz dair değerlendirmeler yapıyoruz." dedi. Güldere, günde binden fazla vatandaşın ülkeden ayrılmasını sağladıklarını söyledi.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları 11'inci gününde sürüyor. Başta başkent Kiev olmak üzere birçok yerde, patlama sesleriyle birlikte, zor şartlar altında sivillerin tahliye edilmesi için çalışılıyor.

Haberin Devamı

Türkiye'nin Kiev Büyükelçisi Yağmur Ahmet Güldere, CNN Türk yayınında bölgeye ilişkin önemli bilgileri aktardı.

Güldere'nin açıklamaları şöyle:

VATANDAŞLARIMIZA TEK TEK TELEFON EDİLDİ

Tahliyeler öncesine uzanacak olursak, biz işin ciddiyeti çıkalı beri itirazlarımızı yapıyoruz 15 bin vatandaşımıza tek tek telefon edildi. Tabii şimdi o sayfayı çevirdik. Şimdiki tahliye çalışmalarını ikiye ayırabiliriz. Birinci bölüm durumun görece güvenli olduğu bölgeler. Bir de en sıkıntılı bölgeler var. 11 günlük süre zarfında 11 binin üzerinde vatandaşımızın bölgeden çıkmasını sağladık. Saldırının başlamasıyla çok yoğun bir koordinasyon ihtiyacı ortaya çıktı. İlk başta otobüslerle başlamıştık. Sonra 4 tane büyük tren seferi gerçekleştirdik. Akışımız komşu ülkelerle bir zincire dönüştü. O ülkelerdeki büyükelçilerimiz de yoğun çalışıyor.

Haberin Devamı

VATANDAŞLARIMIZI ZOR DURUMDAN KURTARACAĞIZ

Güneyde ve kuzeyde olmak üzere birkaç sıkıntı bölgemiz kaldı. Buradaki vatandaşlarımızı nasıl çıkarabileceğimiz dair değerlendirmeler yapıyoruz. Dün Mariopol bölgesinde bir güvenli koridor ilan edildi. Ama tahliye gerçekleştirilemeden karşılıklı suçlamalarla iptal oldu. Bugün tekrar koridor açıldı. İnşallah benim temennim, Cumhurbaşkanımızın temasları sonrası ateşkesin tesis edilmesi. Öğrencilerimizi, vatandaşlarımızı gidip zor durumdan kurtaracağız.

GÜVENLİ KORİDORDAN GEÇİRİYORUZ

Bizim büyükelçiliklerimizdeki çalışma arkadaşlarımız vatandaşlarımızla temas halinde. Onlara güvenli yollar aktarılıyor. Bazı koridorlar bİr gün güvenliyken daha sonra güvenli olmayabiliyor. Bunların analizi yapılıyor. Vatandaşlarımızı kendi belirlediğimiz koridordan geçiriyoruz. Bugün dünkü gibi bir sıkıntı olmazsa vatandaşlarımızı çıkarmayı düşünüyoruz. Mariopol 'da 50 ile 70 arasında vatandaşımız var. İlgili taraflarla temasımız var. İnşallah vatandaşlarımızı kurtarmış olacağız.

BURASI ARTIK BÜYÜKELÇİLİK DEĞİL

Burası artık büyükelçilik değil, toplanma, aşevi ve tahliye merkezi. Vatandaşlarımızı buraya davet ediyoruz. Bir gece misafir oluyorlar. Daha sonra tahliye uygun şekilde gerçekleşiyor. Daha çok tren kullanıyoruz. Onların iyi haberlerini aldıkça mutlu oluyoruz.

Haberin Devamı

Burada hala bizden yardım isteyen vatandaşlarımız varsa, büyükelçiliğimiz her zaman onların yuvasıdır. Belki herkese ulaşamadık. Fakat herhalde günde binden fazla vatandaşımızın ülkeden ayrılmasını sağladık. Burası hepimizin evi, soydaşlarımızın da evi.