Gündem Türkiye’nin yaşlı profili çıkarılacak

Türkiye’nin yaşlı profili çıkarılacak

14.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yaşlılık alanında veri elde etmek, elde edilen veriler doğrultusunda alana ilişkin kanıta dayalı ve etkili politikalar oluşturmak amacıyla Türkiye’de ilk kez yaşlı profili araştırılacak.

Türkiye’nin yaşlı profili çıkarılacak

MELTEM GÜNEŞ/ANKARA- Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) arasında Türkiye Yaşlı Profili Araştırması İş Birliği Protokolü imzalandı. Türkiye’de ilk kez yapılacak araştırmayla, yaşlı bireylere yönelik hizmetleri ve yaşlıların ihtiyaçlarını bütünsel olarak ele alan sosyal göstergelerin oluşturulması, kanıta dayalı verilerin elde edilmesi, elde edilen veriler doğrultusunda koruyucu ve önleyici faaliyetlerin planlanması amaçlanıyor.

Haberin Devamı

‘Yük’ algısı

Bakanlık, 2023-2025 yıllarını kapsayan “Yaşlı Hakları Ulusal Eylem Planı”nı da yayımladı. Planda, yaşlı bireylerin “toplum için bir yük” olduğu yönündeki algının toplumsal dışlanmaya yol açabildiğine ve bunun toplumsal yaşama katılımın önünde bir engel olduğuna dikkat çekildi. Yaşlı bireylere yönelik politika ve hizmetlerde daha çok sağlık, sosyal yardım ve bakım hizmetlerine odaklanılmasının ise; toplumsal yaşama aktif katılamamalarına ve “yalnızlaşmalarına” neden olabildiği aktarıldı.

Aktif ve sağlıklı yaşlanma anlayışının geliştirilmesine yönelik tedbirlerin yer aldığı eylem planı kapsamında; yaş ayrımcılığıyla mücadele, yaşlı bireylere yönelik ruh sağlığı hizmetlerinin güçlendirilmesi, yaşlılık öncesi dönemde (45-65 yaş arası dönem) emekliliğe uyum ve ikinci işe hazırlık konularında çalışmalar yürütülecek. Ulusal Demans Eylem Planı ve Uygulama Programı hazırlanacak. Ulaşım hizmetlerinde görevli personele yaşlı bireylere yönelik tutum ve iletişim eğitimleri verilecek. Yaşlı Hakları İzleme ve Değerlendirme Kurulu oluşturulacak.

Haberin Devamı

TÜİK’in istatistiklerine göre, yaşlı nüfus olarak kabul edilen 65 ve yukarı yaştaki nüfus, 2017’de 6 milyon 895 bin 385 kişi iken son 5 yılda yüzde 22.6 artarak 2022 yılında 8 milyon 451 bin 669 kişi oldu. Yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı ise 2017 yılında yüzde 8,5 iken, 2022 yılında yüzde 9.9’a yükseldi. Yaşlı nüfusun 2022 yılında yüzde 44.4’ünü erkekler, yüzde 55,6’sını kadınlar oluşturdu. Nüfus projeksiyonlarına göre, yaşlı nüfus oranının 2030’da yüzde 12.9, 2040’ta yüzde 16.3, 2060’da ise yüzde 22.6 olacağı öngörüldü.