Gündem ‘Türkiyesiz bir Avrupa Birliği  küresel aktör olamayacaktır’

‘Türkiyesiz bir Avrupa Birliği  küresel aktör olamayacaktır’

08.08.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Türkiyesiz bir Avrupa Birliği’nin gerçek manada küresel bir aktör olamayacağını bir kez daha vurguluyoruz” dedi.

‘Türkiyesiz bir Avrupa Birliği  küresel aktör olamayacaktır’

AYDIN HASAN/ANKARA- 5 Ağustos’ta Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde başlayan 14. Büyükelçiler Konferansı’nın resmi açılışı dün Bakan Fidan’ın konuşması ile yapıldı. Konferansın açılışına eski büyükelçilerden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş da katıldı. Fidan, konuşmasında özetle şu mesajları verdi:

Haberin Devamı

TÜRKİYE YÜZYILI: Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Türkiye’mizin tam bağımsız, uluslararası gündemi belirleyen, gerektiğinde oyun kuran, gerektiğinde oyun bozan etkin ve müessir bir aktör olma konumunu güçlendirmek için yılmadan çaba göstereceğiz. Tam anlamıyla milli bir dış politika. Türkiye Yüzyılının dış politikası.

GÖZ AÇTIRMAYACAĞIZ: Bölgemizde güvenlik, huzur ve istikrara en büyük tehdit, terör örgütleri ve diğer vekil örgütlerdir. Adı ister FETÖ, ister PKK/YPG, ister DEAŞ olsun, tüm ilgili kurumlarımızla birlikte terör örgütlerine ve arkalarındaki güçlere, ülkemizde ve bölgemizde göz de açtırmayacağız, nefes aldırmayacağız.

ENDİŞE VERİCİ: Ukrayna Savaşı’nın sona erdirilmesi ve barışın tesisi için çaba göstermeye inatla ve ısrarla devam edeceğiz. Savaşta son dönemdeki tırmanmayı endişe verici buluyoruz. Dünya üzerinde her haneye etki eden Karadeniz Tahıl Girişimi’nin yeniden canlandırılması için bütün taraflarla temaslarımızı sürdüreceğiz. Bunu yapabilen yegane aktör Türkiye’dir.

Haberin Devamı

YUNANİSTAN’A KARŞI SAMİMİYİZ: Komşumuz Yunanistan’la ihtilaflı meselelere çözüm bulma konusunda mevcut pozitif atmosferin büyük bir fırsat sunduğuna inanıyoruz. Biz bu konuda samimiyiz. Yunan tarafının da aynı samimiyeti göstereceğini ümit ediyoruz.

STRATEJİK KÖRLÜK: Bütün Balkan ülkelerinin, Moldova’nın ve hatta Ukrayna’nın AB ve NATO üyeliklerinin konuşulduğu bir ortamda, Türkiye’nin AB üyelik sürecinin akamete uğratılmış olması, stratejik körlüktür. Yeni dönemde, Türkiye-AB ilişkilerine vizyoner bir bakışla yaklaşılması ve sürecin tam üyelik perspektifiyle canlandırılması önem arz etmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımızın Türkiye’nin AB üyeliği sürecinin canlandırılması çağrısı temelinde, Türkiyesiz bir AB’nin gerçek manada küresel bir aktör olamayacağını bir kez daha vurguluyoruz.

ANITKABİR’E VE ŞEHİTLERE ZİYARET

Fidan ile büyükelçiler, konferanstan önce Dışişleri Şehitliği ile Anıtkabir’de düzenlenen törenlere katıldı. Fidan, Anıtkabir Özel Defteri’ne yazdığı yazıda, “Büyük Atatürk, 14’üncü Büyükelçiler Konferansı vesilesiyle, büyükelçilerimizle birlikte huzurunuzda olmaktan şeref duyuyoruz. Bakanlığımız, 260 dış temsilciliği ile şanlı bayrağımızı dünyanın her köşesinde eşsiz bir gururla dalgalandırmaktadır. İlelebet payidar kalacak Cumhuriyet’imizin 100’üncü yıldönümüne denk gelen bu yılki Büyükelçiler Konferansı’mızın teması, ‘Türkiye Yüzyılı’nda Dış Politikamız’dır” ifadesine yer verdi.