Gündem Turşu yapımının püf noktaları

Turşu yapımının püf noktaları

29.04.2018 - 19:03 | Son Güncellenme:

Turşu, çorba ve yemeklerin yanında iştah açıcı tadıyla sofralarınızda yer almaktadır. Özellikle kış aylarında yemeklerin yanında aranılan bir lezzet olmaktadır. Ev yapımı turşunun tercih edilme sebebi doğal yapısıyla hem daha lezzetli hem de sağlık açısından uygun olmasıdır.

Turşu yapımının püf noktaları

Ev yapımı turşularda kullanılan malzemelerin tazeliği, diriliği ve turşu kabı seçimi önemlidir. Bunların yanı sıra kullanılan malzemenin orantılı ve ayarlı olması turşunun daha lezzetli olmasını sağlar. Turşu yapımında kullanılacak ürünlerin tazeliği ve turşu kapının seçimi, turşunun uzun süre bozulmadan korunmasında etkilidir. Yemeklerin yanında sıkça kullanılan turşular lezzetiyle ve iştah açan güzelliğiyle yemek masalarında bir her daim yer almaktadır.

Haberin Devamı

Ev yapımı turşuda nelere dikkat edilmeli?

Turşuya başlamadan önce kabınızı seçmelisiniz. Daha sonra turşunuzu yapacağınız malzemeleri kabımızla orantılı kullanmalıyız. Seçtiğiniz sebzelerin tazeliği, turşunuzun lezzetinin daha iyi olması ve iyi tutması için önemlidir.

Cam kap tercih etmek daha sağlıklı olacaktır. Turşu yaparken kullanılan malzeme cam kavanozlardaki kapak önemlidir. Eğer kabın kapağında sorun varsa, hava boşluğu kalır ve kapaktan hava alır bu da turşunun bozulma riskini arttır.

Ev yapımı turşuya lezzet katan unsurlar

Öncelikle evde yapılan turşular doğal güzelliğiyle lezzetin bütünleşmesidir. Ev turşu yapımında dikkat edilmesi gerekenler:

1) Sebze veya meyve turşumuzu yapacağımız kabın sağlıklı olması malzemenin tazeliği ve diriliği önemlidir.

Haberin Devamı

2) Kullanılacak malzeme turşu kapının ölçüsüne göre ayarlanmalı. Hava boşluğu bırakmayacak şekilde orantılı miktarda malzeme kullanarak yapılmalıdır.

3) Tuz seçerken mineral bakımından zengin, sağlıklı ve sebzelerin diriliğini korurken çabuk bozulmasını engelleyen kaya tuzu seçilebilir. Kaya tuzu ağır çözünecektir fakat bu durum turşuya lezzetini katar. Ayrıca turşunun lezzetinde tuz seçimi ve tuz oranı önemlidir.

4) Genelde sirkeyi tercih edilmesine rağmen limon da kullanılabilir. Sirke, turşuya lezzet vermektedir. Yine de tercihe göre limon kullanılabilir.

5) Cam kap tercih etmek daha sağlıklı olacaktır. Plastik kaplarında kullanıldığı turşu yapımında, asidik özelliği göz önünde bulundurarak cam kaplar daha sağlıklı olacaktır.

6) Turşuda kullanacağınız su önemlidir. İçme suyu, tadını ve lezzetini daha uzun süre koruyacaktır. Musluk suyu kullanacaksanız kaynatıp, soğuduktan sonra kullanmak uygun olabilir.

7) Temizliğe ve steril olmaya dikkat edin. Sebze ve meyvelerin temizliği kullanılan kapın steril olması sağlık açısından önemli bir husustur.

8) Turşuyu bekletme süresi önemlidir. Gereğinden erken açılmamalıdır.

Turşu yapımında tüm bunları dikkate alarak ev yapımı turşu tazeliğini ve güzelliğini sağlıklı bir şekilde yaşayabilirsiniz.