Gündem Ulusal yapay zekâ için akademi adımı

Ulusal yapay zekâ için akademi adımı

26.05.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Ulusal yapay zekâ stratejisi doğrultusunda Dijital Devlet Akademisi kurulacağını açıklayan Aydın, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi bünyesinde, yapay zekada yerli yetenek havuzu oluşturulmaya başladığını söyledi.

Ulusal yapay zekâ için akademi adımı

Mithat Yurdakul - Türkiye, yapay zeka stratejisini hayata geçirirken, bu alandaki nitelikli insan ihtiyacı için de akademi kuracak. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Birim Müdürü Dr. Atilla Aydın, “7. e-Safe Kişisel Verileri Koruma Zirvesi”nde “Yapay Zeka Stratejisinin Sektörlere Etkileri” başlıklı bir sunum yaptı. Aydın burada yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi bünyesinde, yapay zeka çalışmalarını da içeren bir insan kaynağı yetenek havuzu oluşturulmaya başlandığını bildirdi. Yapay zeka alanında önümüzdeki süreçte kritik 2 başlık olacağını belirten Aydın, “Bunlardan biri, veri yarışı etrafındaki yapılanmanın revizyonu olacak. İlgili mevzuatlara uyacak şekilde farklı kurumların veri kataloglarının oluşturulması ve ilgili veriye de kurumun yetkilendirmesi doğrultusunda tek bir yerden erişilmesi sağlanacak. Şu an her kurum yan binadaki başka bir kurumdan veri almaya çalışırken bile mevzuattaki kısıtlar nedeniyle bu veriyi paylaşamıyor. Burada bir paradigma değişimi olacak” dedi.

Haberin Devamı

İkinci başlığın ise yapay zeka çerçevesinde gerçekleşeceğini anlatan Aydın şöyle devam etti:

‘Güvenilir yapay zeka’

“Ülkemizde güvenilir yapay zeka damgası verilecek bir kurgu üzerinde çalışılıyor. TSE koordinesinde bir ön belgelendirme süreci olacak. Etki değerlendirme çerçevesi ve yapay zeka risk haritası oluşturulacak. Bu konuda kamu kurumlarında bu işin hızlanması için bir envanter oluşmaya başladı.”

Kamu Bilişim Stratejisi ve Dijital Devlet Strateji için de taslak metinler hazırlandığını ifade eden Aydın, “Kamu kurumlarının öncelikli olarak Türkiye’de konuşlanmış yapay zeka firmalarından hizmet alması sağlanacak. Ayrıca yeni dönemde ciddi bir yapay zeka öğrenme ve insan kaynağı geliştirme çabası olacak. Bu noktada Dijital Devlet Akademisi kurma noktasında bir hedefimiz var. Bu bir üniversite bölümü değil, tamamen gelişim odaklı bir yer olacak” dedi.

Haberin Devamı

Yapay zekayla teşhis

Ulusal Yapay Zeka Stratejisi Yönlendirme Kurulu, geçtiğimiz perşembe günü Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı. Toplantıda kamunun yapay zeka ekosistemini geliştirecek projeler masaya yatırıldı. Yeni dönem projeler arasında; hastaların tıbbi geçmişleri ve sağlık verilerinin analiz edilerek olası teşhis ve tedavi yöntemlerinin önerilmesi, biometrik ölçüm verileri analiz edilerek sportif yetenek taraması yapılması ve yapay zekayla potansiyel başarılı sporcularun belirlenmesinin yer aldığı belirtildi.