Gündem Uluslararası doktor fabrikası!

Uluslararası doktor fabrikası!

27.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemalettin Aydın, akademik başarı sıralamasında ilk sırada yer aldıklarını ve kuruldukları 2015’ten bu yana Türkiye sağlık sistemine 15 bin 775 sağlık profesyoneli kazandırdıklarını söyledi

Uluslararası doktor fabrikası

GÜLDEN ÇOKTAN - Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörlük görevini Prof. Dr. Cevdet Erdöl’den devralan Gümüşhane eski milletvekili Prof. Dr. Kemalettin Aydın, Milliyet’in sorularını yanıtladı. Aydın, üniversitenin 2015 yılında kurulduğunu, dünyada ve Türkiye’de yapılan akademik başarı sıralamasında ilk sırada yer aldığını söyledi.  

Haberin Devamı

15 BİNDEN FAZLA SAĞLIKÇI

Prof. Dr. Kemalettin Aydın, sadece sağlık profesyoneli yetiştiren bir üniversite olduklarına dikkat çekerek, “2015 yılında kurulmamıza rağmen ülkemizin sağlık sistemine 15 bin 775 sağlık profesyoneli kazandırdık. Sadece ülkemize değil dünyaya sağlık profesyoneli yetiştiriyoruz.

Bugüne kadar Sudan sağlık sistemine 65, Somali sağlık sistemine 165, Özbekistan sağlık sistemine 130, Suriye sağlık sistemine 7 mezun kazandırdık” dedi. Üniversitelerinin dünyada eşi benzeri olmayan bir yapıya sahip olduğunu aktaran Prof. Dr. Aydın, şunları dedi:  

“Mekteb-i Tıbbiyye-i Şahane Külliyemizde, Tıp, Uluslararası Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Hemşirelik, Sağlık Bilimleri ve Yaşam Bilimleri Fakülteleri, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Sağlık ve Spor Bilimleri enstitüleriyle eğitim faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. 15 Temmuz 2016’daki hain darbe girişiminin ardından Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nin (GATA) eğitim faaliyetlerinin üniversitemize devredilmesinin ardından Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Hemşirelik, Sağlık Bilimleri Fakülteleri, Sağlık Meslek Yüksekokulu, Sağlık Bilimleri ve Savunma Sağlık Bilimleri enstitüleri ile güçlü ve emin adımlarla yürümekteyiz. Milli Savunma ve İçişleri Bakanlıklarımız ve dost ülkelerimizin askeri sağlık profesyoneli ihtiyaçlarını karşılamak üzere Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane ve Gülhane külliyelerimizde askeri öğrenci yetiştirmeye devam etmekteyiz. Ayrıca Adana, Erzurum, Bursa, Kayseri, İzmir, Trabzon Tıp fakültelerimizde de eğitim faaliyetlerimizi yürütmekteyiz.”

Haberin Devamı

YURT DIŞINDA 1988 ÖĞRENCİ

Prof. Dr. Aydın, konuşmasının devamında üniversitenin çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri de verdi: 

“Buhara’da da Tıp Fakültesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu; Taşkent’te Hemşirelik Fakültesi, Somali’de Sağlık Bilimleri Fakültesi; Sudan Nyala’da Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ve Suriye’de Çobanbey Tıp Fakültesi ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nu açtık ve buralarda eğitim faaliyetlerimiz başarıyla devam etmektedir. Bu fakülte ve yüksekokullarımızda eğitim dili Türkçe’dir. Ayrıca Bangsamoro’da Sağlık Bilimleri kurulmasına yönelik Cumhurbaşkanlığı Kararı Resmi Gazete’de yayınlandı. En kısa sürede orada da fakültemizi kurup oradaki kardeşlerimizin hizmetine sunacağız. Şu anda da yurt dışı eğitim birimlerimizde 1988 öğrenciye eğitim vermekteyiz.” 

Haberin Devamı

15-20 BİN DOLARA KADAVRA İTHALATI

Prof. Dr. Kemalettin Aydın, üniversitelerinin hem ülke genelinde hem de dünya çapında yapılan akademik başarı sıralamalarında ilk sıralarda yer aldığını belirtirken, kadavra sıkıntısına dikkat çekti:

“Tıp eğitiminde yeri doldurulamayan önemli eğitim materyali olan kadavranın Türkiye’de temini ciddi bir sorun. Kadavra-öğrenci oranı Avrupa’da bire onken, Türkiye’de bir kadavra başına 30-40 öğrenci düşüyor. Tıp fakültelerimiz, Türkiye’de yeterince kadavra bulamadığı için yurt dışından 15-20 bin doları bulan ücretlerle kadavra ithal ediliyor. Toplamda var olması planlanan ve eğitimde öğrencilere maksimum sayıda fırsat sunabilmek için gerekli minimum kadavra sayısı 8’dir. Üniversitemizde 5 öğrenciye 1 kadavra düşmekte olup bunu özellikle belirtmek isterim. Sanırım bu veriler eğitim kalitemizin anlaşılabilmesi için yeterlidir.”

Haberin Devamı

'MESELE DEVASA HASTANELER YAPMAK DEĞİL'

Prof. Dr. Kemalettin Aydın sağlıkta dönüşüm sürecinin “devasa hastaneler yapıp içerisini modern cihazlarla donatmak” anlamına gelmediğini vurgularken, “Sürecin en önemli ayağı kaliteli sağlık profesyoneli yetiştirmek ve bunları bu hastanelerde tutabilmektir. Biz öncelikle sadece sağlık profesyoneli yetiştiren bir üniversiteyiz. Sağlık Bakanlığı ile yapılan protokol kapsamında 12 binden fazla asistan hekimin uzmanlık eğitimlerini vermekteyiz. Hastanelerde görev yapan hocalarımız ülkemizin en iyi hocaları ve dolayısıyla asistanlarımız Türkiye’nin en iyi hocalarından eğitim alıyorlar. Aynı şekilde kamu hastanelerinde 2015 öncesi akademik kariyer yapma ve bunu özlük haklarında kullanma imkânı yoktu. Hocalarımız özel üniversitelere gidip akademik unvan alıyorlardı, bir sürü zaman ve hizmet kayıpları oluyordu. Sağlık Bakanlığı’na bağlı afiliye olduğumuz hastanelerde bu sorun bizimle bitmiş oldu. Artık hocalarımıza hayalini kurdukları akademik unvanlarını kazandırdık, kazandırmaya da devam edeceğiz.”

Haberin Devamı

İLAÇTA YERLİ ÜRETİM

Rektör Prof. Dr. Kemalettin Aydın, Sabiha Gökçen Havalimanı’nın yanında üniversitelerine tahsis edilen teknopark alanında da Türkiye’nin ilk sağlık temalı teknoparkını kurduklarını vurguladı. Aydın, teknoparkta, ilaç ve sağlık harcamaları alanında ithalatı azaltıp yerli üretimi teşvik etmeye yönelik teknolojik çalışmalar yaptıklarını anlatırken temel hedeflerini de paylaştı:  

“Temel hedefimiz, ülkemizin uluslararası arenada rekabet gücünü artıracak teknolojileri geliştiren ve üreten firmalara, araştırmacılara ve akademisyenlere Ar-Ge çalışmalarını yürütebilecekleri ortam ve desteği sağlayarak kendi ilacını üretebilen, kendi aşısını yapabilen ve kendi tıbbi teknolojilerini üretebilen bir Türkiye sürecini hızlandırmaktır.” 

Yazarlar