GündemÜniversitelere 3 milyar lira destek sağlandı

Üniversitelere 3 milyar lira destek sağlandı

14.12.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı’nca yürütülen “Araştırma Odaklı Misyon Farklılaşması Programı” kapsamında alınan yeni kararlar ve programa dahil olan üniversiteler, dün Ankara’da gerçekleştirilen bir toplantıyla duyuruldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, Araştırma Üniversitesi programına katılan 23 üniversite de açıklandı.

Üniversitelere 3 milyar lira destek sağlandı

AYSEL BOZAN YILMAZ - YÖK Başkanı Erol Özvar, toplantıda yaptığı konuşmada artık 'Aday Araştırma Üniversitesi’ sınıflamasının olmayacağını belirterek getirilen değişiklikler kapsamında ilk kez 3 vakıf üniversitenin de programa dahil edildiğini kaydetti. Yine bu yıldan itibaren üniversitelerin performanslarına göre gruplara ayrıldığını dile getiren Özvar, bu üniversitelerin performanslarının YÖK bünyesinde kurulan “İzleme ve Değerlendirme Komisyonu” tarafından takip edileceğini; araştırma üniversitelerine sağlanması planlanan tüm desteklerin de yer aldıkları performans grubuna göre farklılaşacağını söyledi.

Haberin Devamı

ODTÜ, İLK SIRADA

Özvar, performans değerlendirmesine göre A1 grubunda Orta Doğu Teknik, İstanbul Teknik ve Boğaziçi üniversitelerinin yer aldığını açıkladı. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Yıldız Teknik, Ankara, İstanbul, Erciyes, Hacettepe, Gebze Teknik, Ege üniversiteleri ile İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa A2 grubunda, Marmara, Bursa Uludağ, Dokuz Eylül, Atatürk, Gazi, Çukurova, Fırat ve Karadeniz Teknik üniversiteleri de A3 grubuna girdi. İhsan Doğramacı Bilkent, Sabancı ve Koç üniversiteleri de programa ilk kez kabul edilen vakıf üniversiteleri oldu. YÖK, ilerleyen dönemde söz konusu program kapsamındaki üniversitelerin kapasitelerinin artırılmasına yönelik özel destek programları sağlayacak. Özvar “Önümüzdeki günlerde bu konuda inşallah müjdeli haberler vermeyi umuyoruz” dedi.

Haberin Devamı

VARANK: YETERİNCE KARŞILIK BULAMADIK

Toplantıda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da milli teknoloji hamlesi vizyonunun yeni dönemde sanayi ve teknoloji politikalarının yol haritasını oluşturduğunu belirterek, “Üniversitelerimize ve araştırmacılarımıza çok önemli destekler sağlıyoruz. Son 5 yılda üniversitelerimizde yürütülen 10 binin üzerinde projeye yaklaşık 3 milyar lira destek verdik. Bu desteklerin yüzde 47’si araştırma ve aday araştırma üniversitelerimize sağlandı” dedi. Üniversitelerin gelişimini hızlandıracak çok önemli atılımlar yaptıklarını söyleyen Varank, “Bundan 19 yıl önce ülkemizin yalnızca belli şehirlerinde yer alan az sayıda üniversitemiz mevcuttu. Bugün, 81 ilimizin tamamında en az bir üniversite bulunuyor. Beklentimiz üniversitelerimizin ihtisaslaşmasını ve ülkemiz ekonomisine daha büyük katkılar yapmasını sağlamak” diye konuştu.

127 ARAŞTIRMACI GELDİ

Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı ile 21 farklı ülkeden, 127 araştırmacının, araştırma ekosistemine dahil edilmesini sağladıklarına dikkat çeken Varank, şunları söyledi: “Bu bilim insanlarının 58’i araştırma üniversitelerimiz tarafından desteklendi. Yani hem teknoloji geliştiriyor hem de insan kaynağı yetiştiriyorlar. Ancak bu noktada bir hususa değinmek istiyorum. Biz maalesef bu konuya verdiğimiz ehemmiyetin üniversitelerimizden yeterince karşılık bulmadığını görüyoruz. Büyük zahmet ve yatırımlarla getirdiğimiz bu araştırmacıların üniversitelerimizce çözülmesi gereken inanın zor olmayan talepleri var. Rektörlerimizden bu konuya özel önem vermelerini rica ediyorum.”

 

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler