Gündem ‘Uyarıyoruz, bizi ciddiye almıyorlar’

‘Uyarıyoruz, bizi ciddiye almıyorlar’

09.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yaptığı başvurularla ilgili eleştirilere yanıt verdi.

‘Uyarıyoruz, bizi ciddiye almıyorlar’

CHP’nin vatandaşın yararına olan kanunlar için de AYM’ye gittiği” yönündeki eleştirilerin haksız olduğunu vurgulayan Kaboğlu, “Biz anayasaya aykırı düzenlemeleri, komisyon aşamasında, Genel Kurul görüşmelerinde dile getiriyoruz. Uyarılarımızı baştan yapıyoruz. Fakat iddialarımızı ciddiye almıyorlar. Biz anayasaya aykırılığı en açık olan düzenlemeleri AYM’ye götürüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

CHP’nin 27. Yasama Dönemi’nde 66 kanun ve kararnamenin iptali istemiyle AYM’ye yaptığı başvurularla ilgili çalışmayı yürüten Kaboğlu, Milliyet’e açıklamalarda bulundu.

‘Baştan yapıyoruz’

Kaboğlu, iktidar kanadından gelen “CHP’nin vatandaşın yararına olan düzenlemeleri dahi AYM’ye götürdüğü” yönündeki eleştiriye şu yanıtı verdi:

“Biz anayasaya aykırı olan düzenlemeleri, hemen komisyon aşamasında, olmadı Genel Kurul görüşmelerinde dile getiriyoruz. ‘Bu anayasaya aykırıdır’ diyoruz. Uyarılarımızı baştan yapıyoruz. Fakat özellikle Cumhur İttifakı iddialarımızı ciddiye almıyor. Bazen ‘bizim irademizi aşıyor’ diyorlar. Biz AYM’ye anayasaya aykırılığı en açık olan düzenlemeleri götürüyoruz. Tartışmalı olan konuları götürmüyoruz bile, öyle olsa hepsini götürmemiz gerekir. O nedenle bu eleştiri yerinde değildir.”

Haberin Devamı

AYM’nin, ilki 1.5 yıl önce yapılan 38 Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile ilgili hiçbir başvuruda karar vermemesini eleştiren Kaboğlu, şunları söyledi: “AYM tıpkı yasalar gibi Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerini denetlemekle yükümlüdür. AYM’nin karar vermemesi, hem anayasal düzenimizin geleceği açısından ciddi sorun yaratır, hem de AYM’nin varlık nedeni açısından kabul edilemez.”

Yazarlar