Gündem Uzaktan kumandalı temizlik robotu

Uzaktan kumandalı temizlik robotu

17.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Washington Üniversitesi’nde insan-robot etkileşimi üzerine araştırmalar yapan Türk mühendis Maya Çakmak, ev ve ofis temizliği için dışarıdan yönlendirilen bir robot yazılımı geliştirdi.

Uzaktan kumandalı temizlik robotu

Yakın gelecekte 2 milyar 600 milyon dolarlık pazar haline gelecek temizlik robotlarının önündeki en büyük engel, Türk mühendis tarafından geliştirilen bir sistem sayesinde aşılmışa benziyor.
İlk kez 2012 yılında ABD merkezli ‘Willow Garage’ isimli teknoloji şirketi, kendi ofislerini temizlemesi fikriyle dışarıdan yönlendirilen bir robot geliştirdi. Ancak daha sonra piyasaya da sürülen bu robotlar kullanıcılar tarafından; robotu kullanan operatörün kim olduğunu bilmedikleri, operatörün robotu kullanarak evlerinde dolaşacağı ve bunun özel alanları içerisinde rahatsız edici bir durum olduğu gerekçesiyle tasvip edilmedi. Ev sahipleri veya işyeri çalışanları, robotların kimi zaman kendilerini izlediklerinden şikâyetçi oldu.

Haberin Devamı

Özel hayata filtreli önlem
Projenin gelişiminde katkısı olan Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) elektrik elektronik mezunu Maya Çakmak sayesinde ise bu sorunun üstesinden gelinecek. Firmada çalışan Türk mühendis Çakmak, şirketi ve müşterileri memnun edecek bir yazılım geliştirdi. Çakmak tarafından geliştirilen yazılım sayesinde robotları kullanan kişiler bir filtre aracılığıyla evin içini görebilecek. Washingon Üniversitesi’nde asistan profesörlük te yapan Çakmak’ın geliştirdiği yazılım, robotu kullanan operatörün kamera aracılığıyla gördüğü görüntüleri filtreleyerek, özel eşyaların incelenmesinin önüne geçiyor. Evin içindeki cisimleri ve özel eşyaların buzlanmış bir şekilde görüntülenmesi sayesinde, müşterilerin özel hayatlarının korunması hedefleniyor.
Oregon Üniversitesi’nden Bill Smart ise görüntüleri kısıtlamak için farklı bir yöntem geliştirdi. Smart’ın yazılımında, evin belli bölgelerine sensörler yerleştirerek kör noktalar oluşturulup robotun özel alanları görüntülemesi engelleniyor. Uzmanların çalışmaları sayesinde robotların özel hayata müdahale etmeden çalışmalarının mümkün olacağı belirtiliyor.