Gündem Vah Marmara vah!

Vah Marmara vah!

16.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yıllardır yavaş yavaş öldürdüğümüz Marmara Denizi’ndeki kirliliğin önemli bir kaynağının da Susurluk Havzası olduğu ortaya çıktı. Sanayi ve evsel atıklarla kirlenen dereler doğrudan Marmara’ya akıyor...

Vah Marmara vah

Mert İnan - Marmara Denizi’nde müsilaj kâbusuna yol açan kirliliğin önemli bir bölümünün kaynağı Susurluk Havzası’nda vehametin göz göre göre geldiği ortaya çıktı. Tarım ve Ormancılık Bakanlığı’nın internet sayfasında yayınlanan Susurluk Havza Koruma Eylem Planı’nda evsel ve sanayi atıklarıyla kirlenen bölgedeki derelerin Marmara’ya boşaldığına dikkat çekilirken, acil önlemler alınması gerektiğine vurgu yapılıyor. Eylem Planı’nında özellikle Susurluk Çayı’yla birleşerek Marmara Denizi’ne dökülen Nilüfer Nehri’ndeki kirliliğe dikkat çekiliyor.

Haberin Devamı

Su kalitesi düşük

Susurluk Nehri’nin su kalitesinin 3 ve 4. sınıfta yeraldığı belirtilen Havza Eylem Planı’nda şu görüşler dikkat çekiyor: “Nilüfer Çayında yoğun kirlilik, nüfus yoğunluğu ve endüstriyel aktivitelerin arttığı Bursa sonrasında görülmektedir. Ayvalıdere‘den Nilüfer Çayına ciddi kirlilik yükü geliyor. Emet ve Orhaneli Çaylarında bor madenciliğine bağlı yoğun kirlilik var.

Bölgedeki tarımsal kaynaklı atıklar da büyük sorun teşkil ediyor. Yoğun bir nüfusa sahip olan Bursa‘nın sınırları içerisinde doğan ve Marmara Denizi‘ne dökülen Nilüfer Çayı evsel ve endüstriyel atık sular nedeniyle yoğun olarak kirlenmekte ve özellikle yaz aylarındaki koku nedeni ile çevredekiler üzerinde estetik açıdan olumsuz etkiler bırakmaktadır. Çayın kirlenmesi sonucunda oluşan ciddi problemlerden biri de kirliliğin taşındığı Marmara Denizi‘nin fiziksel, kimyasal ve biyolojik dengesinin bozulması ve rekreasyon ile ticari amaçlarla kullanılmasının kısıtlanmasıdır. Bandırma ve Erdek ilçelerinden Marmara Denizi’ne atık sular deşarj ediliyor ancak her iki belediyenin de derin deniz deşarjı izni bulunmamaktadır. Marmara Denizi’nin kıyısında yer alan Bandırma ve Erdek ilçelerine ait bazı tekil sanayiler de sularını doğrudan Marmara Denizi‘ne bırakmaktadır. Bandırma Bor ve Asit Fabrikaları atık suyunu arıtma tesisinden geçirdikten sonra denize deşarj etmektedir.”

Haberin Devamı

‘Doğal gaz tesisi, Marmara’dan suyu çekip sıcak su veriyor’

Güney Marmara Dayanışma Platformu Sözcüsü Erol Yıldız: “Bandırma, Erdek, Karabiga bölgesini kapsayan sahil kesiminde atık su arıtma tesisi bulunmuyor. Bursa’nın batısındaki bölgenin kanalizasyonları arıtılmadan Marmara’ya deşarj ediliyor. Doğal gaz tesisi için Marmara’dan soğutma suyu çekilip deşarj ediliyor. Bu işlem deniz suyunu 1 derece ısıtıyor. Kirlenen nehirler Marmara’ya akıyor.”

Erdek Körfezi Dayanışma Platformunun kurucularından Dr. Kadir Dadan: “Erdek ve Bandırma’daki evsel atıkların arıtılmadan Marmara Denizi’ne veriliyor. Biyolojik arıtma tesislerinin inşası devam ediyor. Ancak yapılması gereken tesislerin inşası gecikti. Güney Marmara Havzası’nda çok sayıda sanayi kuruluşu da var. Bölgedeki su kaynakları evsel ve sanayi atıkları nedeniyle ciddi şekilde kirlenmiş durumda.”

 

Yazarlar