Gündem Van’da başladı New York’ta devam etti

Van’da başladı New York’ta devam etti

09.10.2010 - 00:52 | Son Güncellenme:

Akdamar Kilisesinin açılışı nedeniyle Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Dışişleri Bakanlığı’nın ortak düzenlediği program çerçevesinde 18 Eylül’de Van’da bir konser veren Ermeni asıllı ünlü piyanis Şahan Arzruni, önceki akşam New York kentinde ünlü “Carnegie Hall” konser salonunda, keman sanatçısı Cihat Aşkın ile sahneyi paylaştı.

Van’da başladı New York’ta devam etti

Bariton Kevork Tavityan’ın rahatsızlığı yüzünden katılamadığı Türk-Ermeni Klasik Müzik konserine hem ABD’de yaşayan Türk toplumu hem Ermeni toplumu büyük ilgi gösterdi.
Adnan Saygun, Yüksel Koptagel, Ferid Alnar ve Cihat Aşkın’ın eserlerinin yanı sıra Komitas, Alan Hovhaness, Aram Khachaturiyan, Sergey Aslamazyan gibi Ermeni bestecilerin eserlerinin de çalındığı konserde Arzruni’nin piyanoda, Aşkın’ın da kemanda çaldıkları “Sarı Gelin” türküsü izleyicilerden büyük alkış aldı. Türk ve Ermeni müziğinde benzerliklerin bulunduğunu ama ayrı dil köklerine sahip oldukları için melodilerin de bazen farklılaştığını söyleyen Arzruni, “Bunları göstermek ve dinlettirmek istedim” diye konuştu. Aşkın da “Bence bu konser, yüzyılın beklenen konseriydi” dedi. Konserin sonunda uzun süre ayakta alkışlanan Arzruni ve Aşkın seyircileri selamlarken birbirlerine de sarıldılar ve öpüştüler.
Konseri izlemeye gelen kalabalık izleyici kitlesi arasında ünlü tiyatro ve sinema sanatçısı Yıldız Kenter, ünlü orkestra şefi Gürer Aykal, Türkiye’nin ilk kültür bakanı Talat Halman’ın eşi Seniha Halman da vardı. Konseri Amerikalı gazeteciler de izledi.