Gündem Vergi borcu sorgulamaları internetten nasıl yapılmaktadır?

Vergi borcu sorgulamaları internetten nasıl yapılmaktadır?

27.08.2016 - 14:47 | Son Güncellenme:

Vergi borcu sorgulama işlemi, vatandaşların işini kolaylaştıran uygulamalardandır. Vergi borcu sorgulama işlemi ile devlete olan borcunuzu kısa sürede öğrenebilirsiniz. Vergi borcu sorgulama işlemi E-devlet sistemi üzerinden kullanılmaktadır.

Vergi borcu sorgulamaları internetten nasıl yapılmaktadır
Vergi Borç Sorgulamalarını artık Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden>Vergi, devletin, mahalli idarelerin ve kamu kudretine sahip diğer toplulukların gördükleri kamu hizmetlerinin gerektirdiği giderleri karşılamak üzere, esas olarak gerçek ve tüzel kişilerden belli bir yarar karşılığı olmaksızın, onların mali güçlerine göre kamu zoruyla halktan doğrudan doğruya ve bazı maddelerin fiyatlarına eklenerek alınan paralardır. Kamu gelirleri içerisinde en önemli yeri vergiler almaktadır. Vergi, kamu gelirlerinin çok önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Vergilerin kamu gelirleri içerisindeki payı yaklaşık %90’dır. Bu nedenle kamu gelirleri genelde vergi gelirleri olarak anlaşılmaktadır. Anayasamızda vergi ödevi altında 73. maddeye göre “ Herkes kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür.

VERGİ BORCU SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Vergi, resim ve harçlar ve benzeri mali yükümler ancak kanunla konulur. ” Bu maddeye göre vergi, devletin aldığı bir para olmaktan ziyade aynı zamanda her vatandaşın ödemek zorunda olduğu bir paradır. Bu açıdan verginin tanımı kişilerin, kamu giderlerini karşılamak üzere mali gücüne göre ve kanuna bağlı kalarak ödeyeceği bir yükümlülüktür.

Vergilerini zamanında ödemeyen vatandaşlar, vergi borçlusu durumuna düşer ve bu borç ile ilgili borç bilgilerini öğrenmek isteyen vatandaşlar>Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) internet üzerinden “ Vergi Borcu Sorgulama ve Ödeme” uygulaması ile vatandaşların iş hayatlarındaki yoğunluk içerisinde bir de vergi ödemek için kurumlara gidip vakit kaybetmesini ve kurumun yoğunluğunu azaltmayı amaçlamaktadır. Ayrıca internet üzerinden yapılan işlemler ile kağıt kullanılmamaktadır ve bu sayede milyonlarca ağaç kesilmeyerek, uygulama ile doğaya da büyük katkıda bulunmak amaçlanmıştır. Sisteme giriş için T.C kimlik numarası, doğum tarihi, anne kızlık soyadı ve anne, baba, eş çocuk T.C Kimlik numarası bilgileri yeterli olmaktadır.

Vergi Borç Sorgulama ve ödeme işlemlerini farklı yöntemler ile yapmak mümkün!

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) Mobil uygulamasını IOS ve Android marketlerini aracılığıyla cep telefonlarınıza indirerek vergi borcunuzu sorgulayabilir ve ödeyebilirsiniz. Ayrıca www.gib.gov.tr adresine girip, Borç Sorgulama ve Ödeme bölümüne giriş yaparak kredi kartlarıyla, anlaşmalı bankaların internet bankacılığını kullanarak veya banka şubelerine başvurarak hızlı, kolay ve güvenilir bir şekilde ödeyebilirsiniz. Yapılan Vergi Borcu Ödeme işlemleri için bankalar herhangi bir ücret talep etmemektedir.

Sadece sorgulama ve ödeme işlemleri değil vergi dairesine gitmeden yıllık kira vergisi işlemlerini, Borç Bilgilendirme Servisi'nden vadesi gelmiş ve gelmemiş borçlarınızı öğrenebilirsiniz. Ayrıca 6552 bilgilendirme ve ödeme işlemlerini, 6111 ödeme başlığı altında bazı alacakların yeniden yapılandırılması ile bilgileri, cep telefonu harcı ödemelerinizi, mükelleflere ait borç, vergi levhası, vergi kimlik numarası v.b. bilgilerin sorgulanması, geçmiş dönemlere ait tahakkuk eden kazanç görüntüleme, ihbar girişi, ihbara ait belge gönderimi ve ihbar sonucu sorgulama işlemlerini yapabilirsiniz.

Yazarlar