28.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:
MERT İNAN İstanbul
İğneada’nın Beğendik köyü Bulgaristan Sınırı’na en yakın yerleşim yerlerinden... Köyün çevresindeki Longozlar’da neredeyse yarım asırdır yabani atlar özgürce yaşam sürüyor. Sayılarının 15 kadar olduğu tahmin edilen yaban atlarının ilginç bir hikâyesi bulunuyor.
Sınıra sıfır noktadaki Beğendik Hudut Taburu’nun, motorize birlik olmasına kadar İğneada ile ulaşım, lojistik ve iletişim bu emektar atlar ile sağlanıyordu. Mehmetçiklerin en yakın dostu haline gelen atlar, birliğin motorize olmasıyla serbest bırakılarak doğaya salındılar. 40 yılı aşkın süredir Beğendik köyü çevresinde yaşam süren yabani atlara bölge halkı da zarar vermeyince nesillerini devam ettirdiler.
‘İptal edilmişti’
İğneadalılar, bölgede yapılması planlanan bazı projelerin hayata geçmesi durumunda yabani atların yaşam şansı kalmamasından endişe ediyor. Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı ve Trakya Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Göksal Çidem, “Erikli Longozu denilen ormanlık bölge ve İğneada’nın sulak alanlarında gruplar halinde geziyorlar. Bu hayvanlar 40 yılı aşkın süredir doğada yaşıyor. 2012’de Beğendik köyüne kömürlü termik santral, İğneada Longozları’nın karşısına kömür boşaltma, çimento yükleme liman planları itirazlarımız sonucu yargı süreciyle durdurulmuştu. Istrancalar’ın diğer bir önemli doğal varlığı çok büyük bir yarasa popülasyonuna sahip olan Dupnisa Mağarası üzerine mermer ocağı ruhsatı verilmiş, itirazlar sonucunda ruhsat iptal edilerek yarasalar kurtulmuştu. Bu planların yeniden gündeme gelebileceği konuşuluyor. En büyük endişemiz söz konusu projelerin onay alarak hayata geçirilmesi” diyor.
‘Yüksek öncelikli koruma statüsünde’
Longozlar’ın Trakya’nın ekosistemi olduğunu vurgulayan Çidem, “Bu göllere su basar da denir. İğneada Longozu, 544 tür bitki, 46 tür canlı, 25 tür sürüngen, 50 tür memeli, 30 tür tatlı su balığı, 20 tür deniz balığı, 219 tür kuşu barındırır. Longoz Ormanları gürgen, kayın ve meşe ağırlıklı ağaçlar olup lagün göller özel doğal yapılar. Aynı zamanda bu bölge kuzey-güney kuş göç yolu üzerinde. Türkiye’de bulunan yarasa türlerinin yüksek öncelikli korunma statüleri var. Istrancalar’da yapılan son araştırmalardaki veriler göz önüne alındığında bu türlerden 28’i yani yüzde 73.6’sı Trakya’da, 25’i yani yüzde 65.7’si ise Istranca Dağları ile mağara çevresindeki ormanlarda bulunuyor. Ayrıca bu türlerden yüzde 45.7’si de Dupnisa Mağara Sistemi’nde yer alıyor. Istrancalar zengin ve endemik bitki ve hayvan türleri, subasar ormanları gibi nadir ve değerli doğal alanlara sahip bir cennet. Maalesef bu cennet taş ocakları, çimento farikaları, maden işletmelerinin tehdidi altında. En değerli varlıklarımızdan, manevi miras kabul ettiğimiz yaban atları zarar görür” diyor.