Gündem Yaşam kalitesini vuran omurga hastalıkları

Yaşam kalitesini vuran omurga hastalıkları

18.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Uzun süre oturularak çalışılan işlerde, en çok şikâyet edilen durum omurgadaki kireçlenme. Günlük hayatı da olumsuz etkileyen hastalıkta egzersizlerle kasları güçlendirmek kritik öneme sahip

Yaşam kalitesini vuran omurga hastalıkları

Bilgisayar karşısında uzun süre oturarak çalışmak, omurga eklemlerinde kireçlenmelere yol açıyor. Hastaların en çok şikâyet ettiği konuysa, yanlış duruş bozukluğu nedeniyle gelişen kamburluk. Emsey Hospital’dan Ortopedi, Skolyoz ve Omurga Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Şevki Erdem, masa başı çalışanlarda sık görülen omurga ekrem kireçlenmeleri, boyun kireçlenmesi ve kamburluk hakkında bilgi verdi.

Haberin Devamı

Su kaybediliyor

Omurga eklem kireçlenmeleri, dejeneratif disk hastalığı olarak adlandırılıyor. Omurgadaki diskler, iki kısımdan meydana geliyor: Ortada çekirdek ismi verilen sulu kısım ve etrafındaki çember. Yaşla birlikte disk, yüksekliğini ve su içeriğini yitiriyor. Doğuştan yüzde 88 olan su oranı, yüzde 80’lere düşebiliyor. Böylece diskleri ve omurları birbirine bağlayan bağlarda bozulmalar baş gösteriyor.

Fiziksel yapı, kalıtım ve sigara gibi etkenler de diskin yaşlanmasına neden oluyor. Diskin içerisinde kırıklar ve fay hatları beliriyor. Bu belirtiler MR, BT ve diskografi denen disk içerisine boyalı madde verilerek yapılan bir incelemeyle ortaya çıkıyor.

Yaşamı sınırlıyor

Omurga eklem kireçlenmeleri, kendini bel ve kalçalara yayılan ağrıyla belli ediyor. Ağrılar hareket etme, yük kaldırma, eğilme ya da yana dönmeyle artıyor. Günlük aktiviteler azalıyor; hastalar günlük etkinliklerden uzak kalarak depresyona girebiliyor. Hastalığın tedavisinde hedeflenen, ağrının giderilmesi. Başlangıçta ağrı kesiciler yeterli olabilir. Fizik tedavi yöntemlerinden geçici olsa da yararlanmak mümkün. Önemli olan düzenli egzersizlerle bel kaslarının güçlendirilmesi. Böyle yöntemlerle düzelmeyen hastalarda diskin içerisine elektrot yönlendirerek ağrı sinirlerinin yakılmasına dayanan ‘elektrotermal tedavi’ öneriliyor. Çok ilerlemiş hastalarda eğer disk yüksekliği sıfıra inmiş ve omurlar birbiri üzerine binmişse ‘füzyon’ adı verilen omurların birbiriyle bağlanmasını sağlayan ortopedik ameliyatlar gündeme geliyor.

Yaşam kalitesini vuran omurga hastalıkları

Kireçlenmede muhtemel belirtiler
- Boyunda başlayan, omuz ve kollara yayılan ağrılar
- Çatlama, tıkırtı ve gıcırtı benzeri sesler
- El ve kollarda uyuşma, zayıflama
- Boyun bölgesinde kas spazmları
- Yorgunluk ve gerginlik hissi
- Baş ağrıları ve sersemlik
- Uyku problemleri
- Eklemlerde şişme, duyarlılık

Basit ama etkili öneriler

Haberin Devamı

1 - Çalışırken masa başında mutlaka dik oturun. Omurga bir bütün olarak çalışıyor ve sırt veya bel eğriliği boyun eğriliğini de etkiliyor. Bu nedenle dik oturmayı sağlayıcı tedbirler alabilirsiniz.

Haberin Devamı


2- Oturduğunuz sandalye yüksekliğini doğru ayarlayın. Ayaklarınız yere temas ettiğinde, dizler 90 derece açı yapacak

kadar yüksek olmalı.


3- Bel desteği kullanın. Sandalyenizin bel desteği yoksa mutlaka bel yastığı kullanın.

4- Bilgisayar ekranıyla doğru açıdan çalışın. Monitörün üst kenarı kaşınızın hizasında olsun, böylece dik oturduğunuzda bilgisayarın ekranının üst kenarı kaş hizanızda gelir. Eğer monitör aşağıda kalırsa başınızı sürekli öne eğerek oturmak zorunda kalırsınız. Bu da kireçlenmeye ve boynun düzleşmesine yol açabilir.


5- Hareket edin. Her iki saatte bir ara vererek ofis içerisinde yürüyüş yapın, ufak egzersiz hareketleriyle boynunuzu hareket ettirin.

Kambur olabilirsiniz!

Kamburluk (kifoz), omurganın öne doğru eğilmesiyle ortaya çıkan bir sorun. İnsan omurgasında yandan bakıldığında anatomik olarak birbirini izleyen ters eğrilikler (boyunda, sırtta, belde ve leğen kemiğinde) bulunuyor. Kifoz hastalarına yandan bakıldığında, başın vücuda göre daha önde gittiği görülüyor. Sırta yandan bakıldığında da bir çıkıntı göze çarpıyor.
Kifozdan korunmak kısa olan karın, göğüs ve bacak kaslarının uzatılması, aynı zamanda omurga çevresindeki kasların güçlendirilmesi gerekiyor. Eğimin çok arttığı hastalarda ise cerrahi tedavi uygulanıyor. Operasyonla kamburluk düzeltilirken, eğikliğin ilerlemesinin de önüne geçiliyor.

BİTTİ