Gündem Yeni askerlik sistemi nasıl olacak? Bedelli askerlik değişecek mi?

Yeni askerlik sistemi nasıl olacak? Bedelli askerlik değişecek mi?

19.02.2019 - 10:02 | Son Güncellenme:

Yeni askerlik sistemi ile ilgili sıcak gelişmeler yaşanıyor. Binlerce genci yakından ilgilendiren yeni askerlik sistemine ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoağan'da önemli açıklamalar geldi. İşte yeni askerlik sistemi ile ilgili ilk ayrıntılar...

Yeni askerlik sistemi nasıl olacak Bedelli askerlik değişecek mi

Askere gidecek vatandaşları yakından ilgilendiren yeni askerlik sistemi için büyük merak başladı. Son zamanlarda gündemden düşmeyen yeni askerlik sisteminde süre kısalacak mı? Yaş şartı kalkacak mı? soruları büyük ilgi gördü. İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni askerlik sistemiyle ilgili yaptığı açıklama...

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni askerlik sistemine ilişkin önemli bir açıklama yaptı:

'İSTEYEN HERKES BEDELLİ ASKERLİĞE BAŞVURABİLECEK'

"Ülkemiz bölgesinin ve dünyanın en büyük ordularından birine sahiptir. Kurumlarımız çalışmalarını yapıp bir taslak ortaya çıkardılar. Şimdi bu çalışmayı milletimizle paylaşmak istiyorum. Bugüne kadar belirli bir periyodu ve sistemi olmayan bedelli askerlik uygulamasını, ordumuzun personel ihtiyacına göre belirlenen bir rakamla sınırlı olmak üzere, kalıcı hale getiriyoruz. İkide bir 'Çıkacak mı çıkmayacak mı ?' böyle bir şey olmayacak" dedi.

'DÖVİZLİ ASKERLİK İLE BEDELLİ ARASINDA FARK OLMAYACAK'

Erdoğan, bedelli askerlik konusunda da "Dövizli askerlik ile bedelli askerlik arasında herhangi bir fark olmayacak. Dövizli askerlikteki kur neyse aynı şekilde TL olarak da o şekilde ödeyecek. Bugüne kadar belirli bir periyodu ve sistemi olmayan bedelli askerlik uygulamasını, ordumuzun personel ihtiyacına göre belirlenen bir rakamla sınırlı olmak üzere kalıcı hale getiriyoruz." açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

'ASKERLİK BİR YÜK OLMAKTAN ÇIKIYOR'

İlk etapta her yıl 145 bin kişinin bedelli askerlikten yararlanabileceğini vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi:

"Bedelli askerlik ücreti de sabit bir formüle göre hesaplanacak. Kurumlarımızın yaptıkları hesaplamalar, bedelli askerlikten gelen kaynağın eğitim dönemleri dışında tamamı maaşlı hale gelen diğer görevlilerin maliyetlerini ziyadesiyle karşılayacağını gösteriyor. Böylece gençlerimiz için askerlik görevi bir yük olmaktan çıkıyor. Askere giden gencimiz ya bedelini ödeyip vatan vazifesini kısa sürede ifa edecek, işinin başına geri dönecek ya da maaşlı olarak görevini sürdürecek. Askerlik vazifesine devam edenlerin bir kısmı da sözleşmeli olarak Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde uzun yıllar görev yapma imkanına ayrıca kavuşacak."

Erdoğan, bu çalışmanın henüz taslak aşamasında olduğuna ve nihai safhaya ulaştığında tüm detaylarının milletle paylaşılacağına işaret ederek, yeni askerlik sisteminin şimdiden ülkeye, millete, gençlere ve Türk ordusuna hayırlı olmasını diledi.