Gündem Yenisi çok pahalı yaşasın ‘çıkma’

Yenisi çok pahalı yaşasın ‘çıkma’

17.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Otomobil fiyatlarıyla birlikte yedek parça fiyatlarının da fırlaması, araç sahiplerini ‘çıkma’ parçaya yöneltti. ‘Çıkma’ satanlar, ekonomik olduğu için talebin son zamanlarda arttığını belirtiyor.

Yenisi çok pahalı yaşasın ‘çıkma’

ÇİĞDEM YILMAZ- Otomobil yedek parçası satan firmalar, otomobil fiyatlarının artmasıyla birlikte parça fiyatlarının da arttığını ve bu nedenle araç sahiplerinin de orijinal parça almak yerine çıkma parçayı tercih ettiğini söylüyor.

Haberin Devamı

Enflasyon, yüksek kur, artan hammadde maliyetlerinin yanı sıra alım gücünün de her geçen düşmesi birçok sektörü olumsuz yönde etkiliyor. Olumsuz etkilenen sektörlerden biri de otomotiv sektörü. Otomobil almanın iyice zorlaştığı hatta birçok kişi için imkansız hale geldiği günümüzde, sahip oldukları araçları sağlıklı ve güvenli bir şekilde yürütebilmenin yolunu arayan araç sahipleri çareyi çıkma parçada arıyor.

Yarı yarıya fiyat farkı

Çıkma parça satan firmalar da, otomobildeki fiyat artışıyla birlikte çıkma parçaya talebin arttığına dikkat çekiyor.

Isparta Çıkmacım’ın sahibi Süleyman Emiral, “Çıkma parçayı daha çok parası olmayan tercih ediyor. Orijinal parçaya göre daha ekonomik. Bir de eski model araçların, parçalarının orijinalleri artık üretilmiyor hatta bazı parçaların yan sanayii bile yok. Böyle olunca da vatandaş çıkma parçayı tercih ediyor. Özellikle pandemiden sonra çıkma parçaya talep arttı. Pandemiden önce bu kadar tercih edilmiyordu. Orijinal parçadaki artış ve çıkma parçanın bire bir orijinal olması nedeniyle vatandaş çıkma parçayı talep ediyor. Çıkma parçalarımızın fiyatı da aracın modeline ve ürünün hasarına göre değişiyor” dedi.

Haberin Devamı

Yalçın Otomotiv’in sahibi Hasan Yalçın da çıkma parçaya talebin son zamanlarda iyice arttığını şu sözlerle anlattı:

“Biz yaklaşık dört yıldır bu işi yapıyoruz ve çıkma parçaya talep önceki yıllara oranla arttı. Müşterilerimize orijinal parçanın olduğunu söylüyoruz ancak tercih etmiyorlar, birçoğu orijinalini alamıyor. Çıkma ile orijinal arasında yarı yarıya fiyat farkı var. Örneğin orijinal bir krank fiyatı 11 bin TL, biz de çıkması ise 6 bin TL. Bire bire aynı olduğundan müşteri çıkmayı alıyor.”

Çıkmacı Oto Ahmet’teki yetkili Avni Çelebi de, “Otomobil fiyatlarındaki artış ile birlikte parça fiyatlarda ciddi bir artış yaşandı. Sıfır bir parçanın da yan sanayi bir parçanın fiyatı da oldukça arttı. Haliyle vatandaş, bir parçaya 20 bin TL vermek yerine az kusurlu olan 5 bin TL’lik çıkma parçayı tercih ediyor. Çıkma parça eskiden bu kadar tercih edilmiyordu ancak son yıllarda otomobillerdeki fiyat artışı ile birlikte çıkma parçaya da talep arttı. Özetle, çıkma parçaya talebin artmasının sebebi tamamen ekonomik” ifadelerini kullandı. 

Haberin Devamı

Yenisi çok pahalı yaşasın ‘çıkma’

‘Orjinalini almak zor’

Çıkma parçayı tercih eden Hasan Aslan, nedenini şöyle anlattı: “Diyelim ki, benim aracımın aynası kırıldı. Bu aynanın orijinali 3 bin TL, yan sanayide fiyatı 2 bin TL ve çıkma parçası da 650 TL. Kimse kolay kolay orijinal parçasını alamıyor, yan sanayi de her zaman orijinali gibi olmayabiliyor. Bu nedenle tercih sebebi çıkma parça oluyor. Hem bire bir aynısı hem de fiyat olarak daha ekonomik. Bu nedenle ben ve benim gibi birçok sürücü çıkma parçayı tercih ediyor.”

Hasar fazla ise fiyat ucuz

Çıkma parçaların fiyatı, aracın modeline ve parçanın hasar durumuna göre değişiklik gösteriyor. Çıkma parçada hasar fazla ise fiyatı da düşük oluyor. Çıkma parça satıcıları da, orijinal ürünlerle çıkma ürünler arasında minimum yüzde 50 fark olduğunu söylüyor.