Gündem Yerli aşı ne zaman çıkacak, tarih belli oldu mu? Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Turkovac açıklaması

Yerli aşı ne zaman çıkacak, tarih belli oldu mu? Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Turkovac açıklaması

08.07.2021 - 09:05 | Son Güncellenme:

Yerli aşı ne zaman çıkacak? Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından detayları açıklanan yerli aşı Turkovac için çalışmalar devam ediyor. Peki, Turkovac için kritik tarih ne zaman? Cumhurbaşkanı Erdoğan yerli aşı için öngörüleri açıkladı.

Yerli aşı ne zaman çıkacak, tarih belli oldu mu Cumhurbaşkanı Erdoğandan Turkovac açıklaması

Yerli aşı Turkovac'ta faz 2 çalışmaları sürüyor. Yerli aşı gönüllüsü olmak için daha önce koronavirüs hastalığı geçirmemiş olmak ve herhangi bir aşının yapılmamış olması gerekiyor. Peki, yerli aşı ne zaman çıkacak?

Haberin Devamı

YERLİ AŞI NE ZAMAN ÇIKACAK?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde yerli Koronavirüs aşısının ardının TURKOVAC olduğunu açıkladı. Faz-2 çalışmaları süren yerli aşıda gönüllü uygulamalar başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada yerli aşı ile ilgili 'Hedefimiz Eylül-Ekim gibi netice almak' dedi.

TÜBİTAK Covid-19 Türkiye Platformu çatısı altında çalışmaları süren 7 aşı projesi arasında yaygın kullanıma en yakın olanı VLP Covid-19 aşısında Faz-2 aşamasına geçildi. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden (ODTÜ) Prof. Dr. Mayda Gürsel ile eşi Bilkent Üniversitesi'nden Prof. Dr. İhsan Gürsel tarafından geliştirilen VLP aşının Faz-2 çalışması, Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile birlikte 3 merkezde yürütülüyor. Toplam 330 gönüllü üzerinde yürütülecek Faz-2'nin ardından sonbaharda Faz-3 ile birlikte üretim aşamasına geçilmesi planlanıyor. VLP aşısının İngiliz mutasyonunu karşı etkili olacağı belirtildi. TÜBİTAK çatısı altındaki diğer aşı projelerinde ise hayvan deneyleri ile Ar-Ge ve klinik öncesi çalışmaların sürdüğü kaydedildi.

Yazarlar