19.06.2020 - 14:46 | Son Güncellenme:
DHA
Kütahya’ya 40 kilometre mesafedeki Hamidiye Kızılcaören köyünde oturan Yakup ve Emine Öztürk çiftinin 5 çocuğundan biri olan Bartın Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi İlahiyat bölümü 4’üncü sınıf öğrencisi Seda Öztürk, dün ağaç altında oturduğu çardakta yıldırım düşmesi sonucu ağır yaralandı. Yakınlarının ihbarıyla gelen sağlık ekiplerince hastaneye kaldırılan Öztürk, doktorların tüm müdahalesine rağmen hayatını kaybetti.
YILDIRIMIN DÜŞTÜĞÜ AĞAÇ, KÖYLÜLER TARAFINDAN KESİLDİ
Genç kızın ölümü köyde büyük üzüntüye neden oldu. Dün acı haberin ardından sinir krizi geçiren Yakup ve Emine Öztürk çifti, bugün evlerinin bahçesinde yıldırım düşen çardak önünde taziyeleri kabul etti. Gözyaşlarına hakim olamayan aileye köylüler destek olurken, yıldırım düşen ağaç ise üzüntü vermemesi için kesildi. Hamidiye Kızılcaören köyü muhtarı Özkan Yiğit, köyde büyük bir acı yaşandığını ifade ederek, “Dün ağaca yıldırım düşmesi sonucu kardeşimiz vefat etti. Biz de bugün ailenin acısı biraz dinsin diye yıldırım düşen ağacı kestik. Kızımız geçtiğimiz aylarda pikniğe çıkan ve Gürlek mevkisinde kaybolan yaşlı bir kadını sabaha karşı evlerinin önünde bulup, içeri alarak karnını doyurduktan sonra yetkililere teslim etmişti. Başımız sağ olsun, acımız büyük” dedi.
EN SON KPSS SINAV KİTAPLARI İSTEMİŞ
Cemil Öztürk, kız kardeşinin en son kendisinden Kamu Personeli Seçme Sınavı’na (KPSS) hazırlanmak için kitap istediğini belirterek, “Kardeşim üniversitede 4’üncü sınıf öğrencisiydi. Çok neşeli hayat dolu bir insandı. En son telefonla konuştuk ve benden KPSS sınavına girmek istediğini ve bunun kitap getirmemi istedi. Bende ona istediği kitapları alıp getirdim. Evde çalışarak sınava hazırlanacaktı” diye konuştu.
AYNI BAHÇEDE İKİNCİ ACI
Yıldırım düşmesi sonucu kızları Seda’yı kaybeden Yakup ve Emine Öztürk çiftinin, köy evlerinin bahçesinde daha önce de 2 yaşındaki Nihal isimli çocuklarını 1980 yılında su kanalına düşmesi sonucu kaybettiği öğrenildi. Komşuları Öztürk çiftinin aynı bahçede ikinci kez evlat acısı yaşadığını söyledi.
TOPRAĞA VERİLDİ
Kütahya’daki hastanede otopsi işlemleri tamamlanan Seda Öztürk’ün cenazesi köydeki evine getirildi. Ailesi ve yakınlarının gözyaşları arasında helallik alındı. Cenaze daha sonra köy girişindeki mezarlığa götürüldü. Buradaki babası Yakup Öztürk, ağabeyi ve kardeşlerinin yanı sıra köylülerin yanı sıra üniversiten arkadaşı yer aldı. Öztürk, kılınan cenaze namazının ardından köy mezarlığında gözyaşlarıyla toprağa verildi.
KAYIP KADINI EVİNDE MİSAFİR ETMİŞ
Yıldırım düşmesi sonucu hayatını kaybeden Seda Öztürk’ün, geçen yıl Eylül ayında yakınlarıyla pikniğe gittikten sonra ormanda kaybolan Müzeyyen Turan (83) evlerine yakın bir alanda bularak evinde misafir ettiği öğrenildi. Kayıp yaşlı kadına yardım eden Seda Öztürk’ün daha sonra ise jandarma ve sağlık ekiplerine haber vererek ailesine kavuşmasını sağladığı belirtildi.
METEOROLOJİ UZMANI: AĞAÇ ALTI, ÇARDAK VE YÜKSEK YERLER YILDIRIM İÇİN RİSK GRUBUNDA
Eskişehir Bölgesel Tahmin Merkezi'nde görevli Meteoroloji Uzmanı Bayram Çolak, Kütahya'da, evlerinin bahçesindeki ağaç altına kurulan çardakta, anne ve babasıyla oturup sohbet eden Seda Öztürk'ün yıldırım düşmesi sonucu hayatını kaybetmesi üzerine uyarılarda bulundu.
Meteoroloji Uzmanı Çolak, yıldırımdan korunmak için yüksek yerlerden kaçınılması gerektiğini belirterek, ağaç altları ve çardak gibi yerlerin risk grubunda olduğunu söyledi. Minare gibi yüksek binalarda mutlaka 'paratoner' olarak bilinen yıldırımsavar kullanılması gerektiğini ifade eden Çolak, şöyle konuştu:
"Yıldırım atmosferde meydana gelen, yerden buluta ve buluttan yere çok büyük bir elektrik boşalmasıdır. Yıldırım, kümülonimbus bulutu dediğimiz dikine gelişebilen, tabanı 3 kilometreden tepesi ise 11 kilometreye çıkabilen elektrikli bir buluttan meydana gelir. Bu bulut aynı zamanda şimşek ve gök gürültüsüne de neden olabilmektedir. Yıldırımdaki enerji saniyenin milyonda biri kadar sürede çıktığı için insanlar ve binalar için tehlike oluşturmaktadır. Yıldırımdan korunabilmek için minare ya da daha yüksek binalarda yıldırımsavar kullanılmalıdır. Eğer açık arazideysek kendimizi küçülterek, çömelir vaziyette bulunmamız gerekir. Açık arazide grup halinde, toplu olarak bulunulmaması da önem arz etmektedir. Eğer insanlar su içerisindeyse acilen karaya çıkmaları gerekir. "
'ARABALAR, LASTİKLERİ NEDENİYLE GÜVENLİ'
Yıldırımdan korunmak için metal eşyalardan uzak durulması gerektiğini söyleyen Çola, ''Ancak arabalarda lastik bulunduğundan dolayı arabalar bu sınıfın dışındadır. İnsanlar, gök gürültüsünü duyduklarında en kısa sürede korunaklı bir binaya ya da arabanın içine girerek kendilerini koruma altına almalıdırlar. Aynı zamanda ağaç, direk gibi yüksek yerlerden kaçınılmalıdır. Ağaç altı, çardak gibi yüksek olan yerler risk grubundadır. Arazinin tepesinde bulunan insanlar varsa aşağıya kadar inmeleri gerekmektedir. Mümkün olduğunca kendilerini küçültmeleri gerekmektedir. Kampa çıkanlar da aynı şekilde çadırın üzerinde metal eşya varsa ona dikkat etmeleri gerekir" diye konuştu.