Gündem 2019 YKS tercih ve kontenjan kılavuzu! YKS tercihi nasıl yapılır?

2019 YKS tercih ve kontenjan kılavuzu! YKS tercihi nasıl yapılır?

18.07.2019 - 16:18 | Son Güncellenme:

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih kılavuzu ve kontenjan bilgileri ile ilgili müjdeli haber geldi ve söz konusu bilgiler gün itibariyle ÖSYM tarafından yayımlandı. Peki binlerce öğrenciyi yakından ilgilendiren YKS tercihi nasıl yapılır? İşte hem bu sorunun cevabı hem de 2019 YKS tercih ve kontenjan kılavuzu!

2019 YKS tercih ve kontenjan kılavuzu YKS tercihi nasıl yapılır

Adaylar puanlarını ve mezun oldukları okul türlerini göz önünde tutarak hangi tablolardan tercih yapabileceklerini belirleyeceklerdir. Adaylar, sadece tercih yapabilecekleri tablolardan olmak koşuluyla girmek istedikleri yükseköğretim programlarını saptayacaklar, bu programların kodları ve adları ile bağlı oldukları üniversite ve fakülte/yüksekokul adlarını tercih sırasına göre yazacaklardır.

Haberin Devamı

Adayların, yükseköğretim programları arasından tercih yapmaya başlamadan önce, tabloların hangilerindeki programlardan tercih yapma haklarının bulunduğunu belirlemeleri gerekir.

Tablo 3'te yer alan ön lisans programlarını, 2019-TYT’de 150 ve üzeri puan alanlar tercihleri arasında gösterebileceklerdir.

Tablo 4'teki yükseköğretim programlarını, 2019-AYT/YDT’de ilgili puan türünde 180 ve daha fazla puan alan adaylar tercihleri arasında gösterebileceklerdir.

Yukarıdaki açıklamalara göre her adayın, girmek istediği programları Tablo-3 veya Tablo-4'ten bularak tercih sırasına koyması gerekir. Tercih sırası önemlidir. Tercih yanlışlıklarından doğacak sonuçların bütün sorumluluğu adaya ait olacaktır.

Tercih alanlarının tamamının doldurulması zorunlu değildir. Örneğin, bir aday tercih bildiriminde yalnızca dört programı göstermek istiyorsa ve bunlardan herhangi birine giremediği takdirde başka bir yerde okumak istemiyorsa, sadece bu dört programı yazabilecektir.

Haberin Devamı

2019-YKS sonuç bilgilerinde her adayın hesaplanan yerleştirme puanlarına ilişkin başarı sıraları yer alacaktır.

TERCİHLER NE ZAMAN YAPILACAK?

2019-YKS tercih işlemleri, 23 Temmuz 2019 tarihinde başlayacaktır. Adaylar tercihlerini, 23-29 Temmuz 2019 tarihleri arasında, kılavuzda yer alan kurallara göre ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri yapacaklardır. Tercih işlemleri, 29 Temmuz 2019 tarihinde saat 23.59’da sona erecektir.

TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ

LİSANS VE ÖNLİSANS PROGRAMLARI İÇİN TIKLAYINIZ