Gündem Yolculuk 9 Ocak’ta

Yolculuk 9 Ocak’ta

15.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonunun gerçekleşeceği tarih belli oldu.

Yolculuk 9 Ocak’ta

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) görev yapacak ilk Tük Uzay Yolcusu Alper Gezeravcı, 9 Ocak 2024’te uzaya gidecek. İlk Türk astronot Gezeravcı, misyonda İspanyol, İtalyan ve İsveçli astronotlarla görev alacak.

Haberin Devamı

100. yıl vurgusu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sosyal medyada yaptığı paylaşımda, Alper Gezeravcı’nın misyonda kullanılacak armayı tanıttığı videoya yer verdi. Sekiz köşeli Selçuklu yıldızının bulunduğu armada ay-yıldızlı Türk Bayrağı, 16 Türk devletini temsil eden yıldızlar, Cumhuriyetin 100. yılına ithafen 100 sayısı ve dünya üzerinde turkuaz renkli Türkiye haritası bulunuyor. Videoda, Alper Gezeravcı, görev armasının detaylarını anlattı.

13 deney yapacak

Türkiye’nin İnsanlı İlk Uzay Misyonu kapsamında Alper Gezeravcı, ocak ayındaki fırlatmanın ardından Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 14 gün kalacak, 13 farklı bilimsel deneye imza atacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, biyoloji, tıp, malzeme bilimi ve genetik gibi alanlarda gerçekleşecek deneylerden birinin Muş Bilim ve Sanat Merkezi’ndeki öğrenciler tarafından hazırlandığını duyurmuştu.

Haberin Devamı

Yolculuk 9 Ocak’ta

Misyonda kullanılacak armada 8 köşeli Selçuklu yıldızın yanı sıra ay-yıldızlı Türk Bayrağı, 16 Türk devletini temsil eden yıldızlar, Cumhuriyetin 100. yılına ithafen 100 sayısı ve dünya üzerinde turkuaz renkli Türkiye haritası bulunuyor.

Yolculuk 9 Ocak’ta

(Soldan-sağa) Marcus Wandt, Michael Lopez-Alegria, Walter Villadei, Alper Gezeravcı.

‘Titiz ve donanımlı’

Axiom Space, NASA ve SpaceX’in yanı sıra Türk Uzay Ajansı (TUA), İtalyan Hava Kuvvetleri ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) yetkilileri, çevrim içi basın toplantısında, Ax-3 misyonu ile ilgili bilgi verdi. TUA Fırlatma Sistemleri Daire Başkanı Tufan Kayacı, Alper Gezeravcı’nın başarılı şekilde ISS’a ulaşmasıyla ilaç, mühendislik, fizik ve biyoloji gibi alanlarda önemli deneyler yapacağını vurguladı. Axiom Space Başkanı Matt Ondler, hava koşullarının yolunda gitmesi halinde, Ax-3 mürettebatını taşıyan Dragon uzay aracının SpaceX Falcon 9 roketiyle Florida’dan Uluslararası Uzay İstasyonu’na 9 Ocak 2024’te fırlatılacağını duyurdu. Axiom Mission 3 (Ax-3) ekip lideri Michael Lopez-Alegria ise Türkiye’nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı için “titiz ve donanımlı” dedi.

Ax-3 mürettebatı, ABD ve İspanya’yı temsilen misyon lideri Michael López-Alegría, Türkiye’den Alper Gezeravcı, İtalyan Hava Kuvvetlerinden Pilot Walter Villadei ve Avrupa Uzay Ajansı adına katılan İsveçli Marcus Wandt’tan oluşuyor.

Haberin Devamı

Alper Gezeravcı, Hava Kuvveleri Komutanlığı’nda önemli bir Türk pilotu. ABD Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsü Harekat Araştırması’nda yüksek lisans yapan Gezeravcı, F-16 Pilotu-Standardize Filo Akademik Kol Komutanı olarak görev yaptı.

 

 

 

Yazarlar