Gündem Youtube’la şimdi de film krizi kapıda

Youtube’la şimdi de film krizi kapıda

26.09.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla YouTube’daki Hz. Muhammed’e hakaret içeren filme erişimin yasaklanması için harekete geçildi

Youtube’la şimdi de film krizi kapıda

İslamiyete hakaret içerdiği gerekçesiyle büyük protestolara neden olan “Innocence of Muslims” (Müslümanların Masumiyeti) isimli film ile ilgili engelleme kararı çıktı. Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla söz konusu filme ait linklere (URL) engelleme geleceği, ancak siteler bu video için kapatılmayacak. Videolara kaynaklık eden YouTube’a da söz konusu film için başvuruda bulunulacak. Videoları, “ifade özgürlüğü” yönünden değerlendirecek olan YouTube, videoları tümden kaldırmaması ya da Türkiye‘den erişimi engellememesi halinde Türk hükümeti ile bir kez daha karşı karşıya gelebilecek. Youtube, dünya genelinde binlerce şikayet almasına rağmen söz konusu filme ait videoları haftalardır sitesinde tutuyor.
Türkiye, Müslüman ülkelerde ölümlü protestolara neden olan, “Innocence of Muslims” filmi hakkında resmi süreç başlattı. Erdoğan’ın talimatı ile başlatılan operasyonla, Türkiye’den videoya verilen linkler engellenecek, ancak site kapatma olmayacak. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “İslam’a ve Müslümanlara hakaret içeren, provokatif unsurlar barındıran söz konusu filmin tüm dünyada ve ülkemizde meydana getirdiği rahatsızlık nedeniyle Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın talimatıyla, tespit edilen URL adreslerinde bulunan video içeriğinin çıkarılması için yasal prosedür işletilmeye başlanmıştır” denildi.
Açıklamada, site kapatma yoluna gidilmeyeceği vurgulanarak, “Tüm internet servis sağlayıcıları ile intibat kurularak, video paylaşım sitelerinin tamamına erişim engelleme uygulanmadan, yalnızca söz konusu videoların bulunduğu URL adreslerine erişimi engelleme hususlarında yapılacak çalışma konusunda da bilgi verilmiştir. Söz konusu videolara erişim, internet sağlayıcılar vasıtası ile büyük ölçüde engellenmiştir” denildi.

YouTube’a başvuru yapıldı
Açıklamada, videolara sitesinde yer veren YouTube ile bağlı olduğu Google ile de irtibata geçildiği belirtilerek, “Uyar-kaldır yöntemi işletilerek söz konusu URL adreslerinden video içeriğinin çıkarılması için Youtube & Google INC. adlı şirketin Türkiye’de bulunan avukatlık bürosuna, konunun hassasiyeti izah edilerek yazılı ve sözlü bildirimde bulunulmuştur. Buna karşın, ‘Innocence of Muslims’ isimli filmi yayınlamaya devam eden sitelerde, video içeriğinin bulunduğu URL adreslerine, mahkeme kararı ile erişimin engellenmesi için yasal süreç başlatılmıştır” ifadesine yer verildi.

Haberin Devamı

YouTube inceleyecek
Edinilen bilgiye YouTube, Ulaştırma Bakanlığı’nın başvurusunu ilk olarak “ifade özgürlüğü” açısından inceleyecek. Youtube, söz konusu videonun “hakaret” değil, “ifade özgürlüğü” olduğuna karar verirse, bugüne kadar olduğu gibi videonun yayınına izin vermeye devam edecek. Youtube, video ile hakaret ve provokasyon yapıldığı kanaatine varırsa bunun Türkiye için yerel bir sorun mu yoksa küresel bir sorun mu olduğuna karar verecek. Bu doğrultuda, videoya Türkiye özelinde erişim engellenecek ya da video tümden kaldırılacak.