Gündem ‘Yunanistan’a değil 12 mil 1 mile dahi izin vermeyiz!’

‘Yunanistan’a değil 12 mil 1 mile dahi izin vermeyiz!’

30.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Girit çevresinde karasuların 12 mile çıkarılacağına ilişkin haberler üzerine Yunanistan’ı uyardı. Çavuşoğlu, “Değil 12, Ege’de 1 mil dahi karasuyu genişlemesine izin vermeyiz. Meclisimizin 1995’te aldığı karar nettir” dedi.

‘Yunanistan’a değil 12 mil 1 mile dahi izin vermeyiz’

AYDIN HASAN Ankara - Çavuşoğlu, dün yıl sonu değerlendirme toplantısında medya kuruluşlarının Ankara temsilcileri ve diplomasi muhabirleriyle bir araya geldi. Dış politikada yıl içinde yaşanan gelişmeleri anlatan Çavuşoğlu, karasuları konusunda Yunanistan’a yönelik uyarılarını yineledi. Çavuşoğlu, “Son günlerde, Yunan basınında özellikle Girit’in çevresinde karasularının 12 mile çıkarılacağına dair haberler var. Bizim bu konudaki tutumumuz net. Değil 12, Ege’de 1 mil dahi karasuyu genişlemesine izin vermeyiz. Meclisimizin bu konuda 1995’te aldığı karar nettir ve halen geçerlidir. Yunanistan’ı bir kez daha uyarıyoruz: Arkana almaya çalıştıklarına güvenerek, sahte kahramanlık yapma. Sonu sizin için hiç iyi olmaz!” diye konuştu.

Haberin Devamı

Taliban’a tepki

Afganistan’da insani krizin derinleştiğini dile getiren Çavuşoğlu, “Pek çok ülke gibi, Taliban’la pratik angajman yürüttük. Maarif okullarımız, TİKA, şirketlerimiz, insani kuruluşlarımız faaliyetlerini sürdürdüler. Ancak Taliban’ın aldığı son kararlar kabul edilemez. Kadınların ve kızların eğitim ve sosyal hayattan mahrum edilmeleri ne İslami ne de insani. Bu yasakların kaldırılması dahil siyasi konularda perde arkasında çabalarımız devam ediyor” dedi.

ABD ile ilişkiler

Çavuşoğlu, ABD ile ilişkiler konusunda, “PKK/YPG’ye Suriye’de verilen destek, FETÖ, CAATSA yaptırımları gibi anlaşmazlıklara ve Türkiye düşmanı lobilerin çabalarına rağmen, 2022’de mesafe aldık... F-16 tedarikinde, girişimlerimiz sonucu, Kongre kısıtlayıcı şartları kaldırdı. Süreç olumlu ilerliyor” değerlendirmesi yaptı.

Haberin Devamı

Mısır ile normalleşme

Çavuşoğlu, Mısır ile normalleşme konusunda şunları söyledi: “Normalleşme sürecindeki hız ya da yavaşlamanın seçimle ilgisi yok. Geçen sene bu zamanlarda seçim konuşulmuyordu ama normalleşme süreçlerinin olacağının sinyallerini vermiştik.” 

Çavuşoğlu, Türkiye’nin İsrail Büyükelçisi Şakir Özkan Torunlar’ın İsrail Cumhurbaşkanı’na güven mektubunu sunması konusunda ise şu bigileri verdi:

‘Hiçbirini vermiyoruz’

“Başkent Tel-Aviv ama hükümet organlarının Kudüs’te olduğunu biliyorsunuz... Güven mektubunu büyükelçimiz, (İsrail) Cumhurbaşkanı nerede kabul ederse orada sunuyor. Biz de misafirlerimizi bazen İstanbul’da kabul ediyoruz. Ocak ayında bazı diğer ülkelerin yeni büyükelçileriyle beraber bir törende sunacaklarını söylediler.”

Çavuşoğlu, Türkiye’nin Pekin büyükelçisinin hala izin verilmediği için Uygur Özerk Bölgesi’ne gitmediğini dile getirerek “Bu bizim Uygur Türkleri’ne yönelik sergilediğimiz tutumdan dolayıdır. Sürekli Türkiye’de bizim vatandaşımız olan kişilerin iade talepleri var. Hiçbirini vermiyoruz” dedi.

‘PKK’nın gerçek yüzünü gördünüz’

Çavuşoğlu, dün Fransa Avrupa ve Dışişleri Bakanı Catherine Colonna ile telefonla görüştü. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre görüşmede, Paris’te 23 Aralık tarihinde bir Fransız’ın gerçekleştirdiği saldırı sonrasında meydana gelen şiddet olayları ele alındı. Çavuşoğlu, görüşmede; “Fransa’nın böylece terör örgütlerinin gerçek yüzünü gördüğünü, saldırı bahane edilerek PKK/PYD/YPG çevrelerinin Türkiye aleyhine başlattıkları kara propagandanın ve Fransız siyasetçilerin terörist başının fotoğrafları ve terör örgütü paçavralarının önünde görüntü vermesinin kabul edilemez olduğunu” vurguladı.