Gündem Yunanistan’a ‘diplomatik’ ayar

Yunanistan’a ‘diplomatik’ ayar

21.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Notis Mitarakis’in, Türkiye’den itilen göçmenleri kurtardıklarını dair asılsız iddiasına karşı Türkiye’den “diplomatik ders” niteliğinde bir yanıt geldi.

Yunanistan’a ‘diplomatik’ ayar

ANKARA Milliyet - Yunan bakan Mitarakis, Twitter’daki sosyal medya hesabından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu etiketleyerek, Türkiye’den itilen bir göçmen gemisinin Kiklad adası açıklarında, battığını, 104 kişinin kurtarıldığını, 8 göçmenin ise kayıp olduğunu iddia etti. Yunan Bakan açıklamasında, “Türkiye, insan hayatını korumak ve insan ticareti ağlarının kökünü kurutmak için Yunanistan ve AB (Avrupa Birliği) ile işbirliği yaparak daha iyi bir iş çıkarabilir” ifadelerini kullandı. Mitarakis’in bu açıklaması üzerine Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda görevli Kıdemli Üstçavuş Hasan Baş tarafından kaleme alınan cevap yazısı, Komutanlığın internet sitesinden paylaşıldı. Baş yazısında, komutanlığın düzensiz göçmenleri engellemek için tüm geçiş güzergahlarını sürekli olarak denetlediğini belirtti. Türk Sahil Güvenliği tarafından kurtarılan düzensiz göçmenlerin anlattıkları çerçevesinde, Ege’de yaşanan Yunan zulmünün defalarca dünya kamuoyunun gözlerinin önüne serildiğini, göçmenlerin bu zulümden Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın düzenlediği başarılı operasyonlar ile hayata döndürüldüğünü vurguladı.

Haberin Devamı

Baş, geri itme olaylarının başladığı 2020 yılından itibaren, Yunan Sahil Güvenlik unsurlarının gerçekleştirdiği 1295 geri itme olayında 33 bin 964 düzensiz göçmenin kurtarıldığını, bu baskı ve geri itme stratejisi sonucunda, düzensiz göçmenlerin rotalarını İtalya’ya çevirdiğini aktardı. Bu rotanın, halihazırda tehlikeli olan göç yolculuğunu daha da tehlikeli hale getirdiğini vurgulayan Baş, “İtalya rotası da dahil olmak üzere bu tehlikeli yolculuklarda hayatını kaybeden her bir göçmenin sorumlusu Yunanistan’dır” dedi.