Gündem Yüzde 59’luk kısım evden çalışıyor

Yüzde 59’luk kısım evden çalışıyor

21.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

IPSOS Milliyet okurları için derledi.

Yüzde 59’luk kısım evden çalışıyor

Hibrid çalışma modelleri %49’da kaldı

Haberin Devamı

Pandeminin sosyal hayatımızdaki etkileri kadar kurumsal iş hayatındaki etkileri de yeni gelişmelere ve beklentilere göre değişmeye ve dönüşmeye devam ediyor. Pandemi itibarıyla beyaz yakalı ofis çalışanlarının iş hayatında gördüğümüz en büyük değişimlerden biri %59’luk bir oranla uzaktan çalışma uygulamasına geçişti. Bunu %49’luk bir oranla hibrid çalışma modelleri takip etti. Bu değişikliklerin de etkisiyle çalışma saatleri ve biçimleri ile performans yönetimi ve verimlilik konuları yönetim kadrolarının en çok konuştuğu ve tartıştığı 2 konu oldu.

Haziran itibarıyla toplumda zorlu günlerin geride kaldığına dair düşüncelerin ve daha iyimser bir ruh halinin yükselişe geçmesiyle iş hayatındaki değişiklikliklerden hangilerinin pandemi sonrasında da hayatımızda kalacağı ve işte geleceğin nasıl şekilleneceği yine merak konusu. Pandemi öncesi %13 seviyelerinde olan uzaktan çalışma oranının pandemi sonrası %27 seviyesinde devam edeceğini görüyoruz. Benzer şekilde hibrid çalışma uygulamaları da masa başı çalışanların ve beyaz yakalıların iş hayatında kalıcı olmaya devam edecek gibi görünüyor. Kısaca beyaz yakalılar, masa başı çalışanlar için pandemi sonrasında da iş hayatı ofis dışında devam edecek gibi görünüyor. Bu dönemde yönetim kadroları için görece daha net olan kararların ve uygulamaların çalışanlar için de netleştirilmesinin ve belirsizliklerin en aza indirilmesinin pandemide zedelen ve yeninden tanımlanmaya çalışılan  çalışan memnuniyeti ve aidiyeti konularına olumlu etki edeceği aşikar. Pandemi döneminde mekanikleşen iş döngüsünün, azalan kurumsal birlikteliğin & sosyalleşmenin çalışanların şirketlerine olan bağlılığını düşürdüğü bu dünyada şirketler ve yöneticiler gözden uzak olanın gönülden de uzak kalmasına izin vermemeli.

Haberin Devamı

Pandemi döneminde yaşanan en büyük değişim: “Uzaktan çalışma” uygulamasına geçişte yaşanan artıştır

Beyaz yaka çalışanlardan derlediğimiz verilere göre salgın öncesinde %13 olan uzaktan çalışma uygulaması, mevcut durumda %59’a gelmiş durumda. Farklı alanlarda faaliyet gösteren veya çok uluslu şirketlerde ise uzaktan çalışmanın %21’den %94’e geldiğini görüyoruz.

Haberin Devamı

Yüzde 59’luk kısım evden çalışıyor

 

İşte gelecekte teknolojinin beyaz yaka çalışanlarda yarattığı yoğunluğu yönetmek gerekecek

Her 3 beyaz yaka çalışandan ikisi “haftasonu ve akşamları işiyle ilgilenmek durumunda kalıyor”, “özel hayatının teknoloji tarafından ele geçirildiğini hissediyor” ve “ailesiyle daha az zaman geçirmek durumunda kalıyor”.

Yüzde 59’luk kısım evden çalışıyor

Ekip ruhunu sağlamak ve sosyalleşmek için fiziki ortamlar tercih edilecek

Beyaz yaka çalışanlar “her çeyrek dönemde bölüm iletişim yemekleri planlanması, şirket içi eğitimlere ekip olarak katılım sağlanması ve ekiplerin en az yılda 1 defa outdoor ortamda bir araya gelmesi” gibi fiziki ortamda yapılabilecek sosyalleşme faaliyetlerine sıcak bakıyorlar.

Yüzde 59’luk kısım evden çalışıyor

Uzaktan çalışma, beraberinde şirketlerin pek çok konuda kararlar almasına neden oldu

Üretim-saha-operasyon ekipleriyle ilgili olan beyaz yaka dönüşümlü ofise geldi

Üretim-saha-operasyon ekibi olmayan şirketlerde çoğunluk uzaktan çalıştı

Haberin Devamı

Kronik hastalığı olan çalışanlar özel olarak değerlendirildi ve gerekli önlemler alındı

Performans yönetimi güncellendi

Çalışma saatleri aynı kaldı

İç iletişim faaliyetleri artırıldı

Hangi ekiplerin ofise geleceği, hangi ekiplerin uzaktan çalışacağı, kronik hastalığı olanlara yönelik uygulamalar, performans sistemi uyarlamaları, çalışma saatleri ve iç iletişim faaliyetlerinin nasıl yapılacağına dair kararlar alındı.

Yeni çalışma sistemi uygulamaları yönetim kadrolarında net ancak beyaz yaka çalışanlarda net değil

Şirketlerde yönetim kadroları en çok “çalışma saatleri ve biçimleri” hakkındaki konulara dair kararlar görüştü ve aldı; ancak beyaz yaka çalışanlarda bu konulara dair farkındalık düşük.

Yüzde 59’luk kısım evden çalışıyor

İşte gelecekte gözden ırak gönülden ırak olmasın

Aidiyet duygusu kaybolmasın

Ekip ruhu devam etsin

İş mekanikleşmesin

Şirket kültürü sürdürülebilsin

Çalışan motivasyonu korunabilsin

İşte gelecekte “işin mekanikleşmesi” ve “aidiyet duygusunun kalmayacak olması” gibi temel sorunlardan endişe ediliyor. Farklı çözümler tartışılmakla birlikte oturmuş bir uygulama yok. Dolayısıyla işte gelecekte şirketleri bekleyen en temel problem aidiyet duygusuna yönelik uygulamaları geliştirmek ve sürdürülebilir kılmak olacak.