Gündem Zamanlamada ‘risk’ ayarı

Zamanlamada ‘risk’ ayarı

25.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin yasa teklifi, TBMM Dışişleri Komisyonu’nda 26 Aralık’ta kabul edilmişti.

Zamanlamada ‘risk’ ayarı

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU Ankara - Teklif son sıradan Genel Kurul gündemine girdi fakat gündemin ön sıralarına alınmasına yönelik bir hamle yapılmadı. Bu süre içerisinde hem ABD hem de Avrupa Birliği ile arka kapı diplomasisi yürütüldü.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın, 23 Ocak’ta BM Güvenlik Konseyi toplantısına katılmak üzere ABD’ye gitmesinin hemen ardından teklif önceki gün gündemin ön sırasına çekilip yasalaştırıldı.

Edinilen bilgiye göre geçen hafta içinde ABD ile yapılan görüşmeler neticesinde konu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a iletildi ve onay sürecinin bu hafta Genel Kurul’da ele alınabileceği değerlendirildi.

AK Parti kulislerinde 

zamanlamayla ilgili şu yorum yapıldı: “Yeni F-16 alımı konusu anlaşma başlıklarından yalnızca birisi. Blok 30, Blok 40 ve Blok 50 uçaklarımızın modernizasyonu, başka birtakım savunma sistemleri de gündemimizdeydi. Ancak içinden geçtiğimiz süreç bunların ötesinde bir ihtiyacı da ortaya koydu.

Bölgesel riskler çok yükseldi. Karadeniz, Akdeniz, Kızıldeniz, Batı Asya, Kafkasya hepsi birer kriz alanına dönüşmek üzere. Türkiye’nin aracı değil taraf olmak zorunda kalabileceği yakın bir bölgesel savaş tehdidi önümüzde. Tablo böyleyken NATO ile çatışma halinde değil, NATO içinde kendi hukukunu koruyan bir ülke konumunda olmamız gerekiyor. O nedenle bu sürecin uzamaması lazımdı.”