Gündem Zindaşti çetesine MİT operasyonu

Zindaşti çetesine MİT operasyonu

15.12.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

MİT, rejim muhalifi Habib Farajollah Chaab’ı kaçırıp İran istihbaratına teslim eden Zindaşti’nin 11 adamını 4 ilde düzenlediği operasyonla yakaladı. Aralarında Zindaşti’nin yeğeninin de bulunduğu 9 çete üyesi tutuklandı.

Zindaşti çetesine MİT operasyonu

 

Ergenekon davalarında gizli tanıklık yapan, azmettirdiği cinayetler ve uluslararası uyuşturucu kaçakçılığına rağmen esrarengiz şekilde salıverilen İranlı uyuşturucu baronu Naci Şerif Zindaşti’nin, bu kez de İran gizli servisi adına Türkiye’de bulunan bir rejim muhalifini kaçırıp İran’a götürttüğü ortaya çıktı. İranlı rejim muhalifi Habib Farajollah Chaab’ı kaçırıp İran istihbarat örgütü SAVAMA’ya teslim eden Zindaşti’nin adamları, MİT’in çalışmasıyla yakalandı. 

Haberin Devamı

MİT, İsveç’te yaşayan ve kısa bir süre önce sevgilisinin daveti üzerine İstanbul’a gelen İran rejim muhalifi liderlerinden Habib Farajollah Chaab’ın 9 Ekim tarihinde İstanbul’da kaybolduğu bilgisini alınca çalışma başlattı. Yapılan araştırmalarda, Habib Farajollah Chaab’ın, sevgilisi Saberin S. tarafından İstanbul’a çağrıldığı ve Zindaşti ile birlikte harekete eden kadının tuzağıyla Zindaşti’nin adamları tarafından el ve ayakları bağlanarak önce İstanbul’dan Van’a oradan da İran’a kaçırıldığı tespit edildi.

Tahran’da gizli toplantı

Kaçırma organizasyonunu Zindaşti’nin öz yeğeni Bahtiyar F. ile adamı Turgay D.’nin başını çektiği bir çetenin gerçekleştirdiğini tespit eden MİT, İstanbul polisiyle birlikte 4 ilde ortak operasyon düzenledi. Kaçırma olayına katılan ve kimlikleri belirlenen 11 çete mensubu yakalanıp gözaltına alındı, aralarında Bahtiyar F.’nin de bulunduğu 9’u şüpheli ise mahkemece tutuklandı. Öte yandan Zindaşti ve ortağı Nihat Aşan’ın, Tahran ve Urumiye’de İran istihbaratı ile Habib Chaab konulu toplantılar yaptığı belirlendi.

Haberin Devamı

Ayrıca, İran İstihbarat ve Güvenlik Bakanlığının (MOIS) resmi sitesinde, 12 Kasım’da yayımlanan haberde, Habib Farajollah Chaab’ın, istihbarat birimlerince yakalandığı bilgisi ile Chaab’ın el ve gözleri bağlanmış şekilde fotoğrafı paylaşıldı. Güvenlik kaynaklarınca İran istihbaratının yurt dışı operasyonlarında makul reddedilebilirlik ilkesi doğrultusunda hareket ettiği, bu doğrultuda İran istihbaratının, 2015 yılından itibaren rejim muhaliflerine yönelik suikast ve kaçırma eylemlerinde uluslararası organize suç örgütü elebaşı Zindaşti ve ortağı Nihat Aşan liderliğindeki suç şebekesi ve uzantılarını kullandığı öğrenildi. Öte yandan, GEM TV sahibi Saeed Karimian cinayetinin firari sanığı Ali K.’nin Zindaşti’nin şoförü, Masoud Molavi Vardanjani cinayetinin tetikçisi Abdulvahhab K.’nin de Ali K.’nin kardeşi ve Zindaşti’nin bahçıvanı olduğu tespit edildi.

Sevgili tuzağına düştü

İran rejim muhaliflerinden Ahvaz Ulusal Direnişi Hareketi’nin eski yöneticilerinden, El-Nidal Hareketi lideri “Habib Assoud” lakaplı Habib Farajollah Chaab’ın İran istihbarat servisi SAVAMA ajanı olduğu ortaya çıkan sevgilisinin tuzağına düştüğü öğrenildi. İstihbarat ve emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre, ekim ayında Türkiye’den kaçırılan Chaab’ın İran istihbarat örgütünün organizasyonuyla “Bu ilişki böyle gitmez, artık seninle evlenmek istiyorum” diyerek kendisini İstanbul’a çağıran sevgilisi Saberine Saeidi tarafından İranlı uyuşturucu baronu Naci Şerifi Zindaşti’nin adamlarına teslim edildiği ortaya çıktı. Saberine Saeidi’nin, 9 Ekim günü Chaab ile buluştuktan sonra birlikte bindikleri panelvan bir minibüs içerisinde içeceğine uyku ilacı atarak bayılttığı, ardından da çete mensuplarına teslim ettiği belirlendi. Elleri ve gözleri bağlanan Chaab önce İstanbul’dan Van’a, oradan da kaçak yollarla İran’a kaçırılıp SAVAMA’ya teslim edildi.

Haberin Devamı

Cinayetlerin azmettiricisi

İstanbul Organize polisince 10 Ekim tarihinde, yine Zindaşti ve adamlarına yönelik olarak yapılan operasyonda Zindaşti’nin adamı olduğu öne sürülen Tolga Hakan Ceylan isimli şahısın Zindaşti’nin talimatıyla Kadir Güneş isimli bir genci öldürmesi için tuttuğu 2 tetikçi yakalandı. Cinayete ilişkin yakalanan 6 kişiden 4’ü tutuklandı. Cinayet girişiminin organizatörü Ceylan’ın yakalanması için Hollanda polisiyle irtibata geçildi.