Yumuktepe'de kazılara salgın engeli
Yumuktepe'de kazılara salgın engeli Mersin’de geçmişi 9 bin yıl öncesine dayanan Yumuktepe Höyüğünde bu yıl kazılar korona virüs dolayısıyla yapılamıyor.
6.10.2020 Tatil
Yumuktepe Höyüğü'nde 9 bin yıllık mühür bulundu
Yumuktepe Höyüğü'nde 9 bin yıllık mühür bulundu Mersin'de yer alan ve milattan önce 7 binli yıllara  uzanan geçmişiyle dikkati çeken Yumuktepe Höyüğü'nde bu yılki kazılarda yaklaşık  9 bin yıllık mühür bulundu.
23.10.2018 Gündem
Yumuktepe Höyüğü'nde 9 bin yıllık mühür bulundu
Yumuktepe Höyüğü'nde 9 bin yıllık mühür bulundu Mersin'de yer alan ve milattan önce 7 binli yıllara  uzanan geçmişiyle dikkati çeken Yumuktepe Höyüğü'nde bu yılki kazılarda yaklaşık  9 bin yıllık mühür bulundu.
23.10.2018 Gündem
Yumuktepe Höyüğü’ndeki kazılarda tarih gün yüzüne çıkıyor
Yumuktepe Höyüğü’ndeki kazılarda tarih gün yüzüne çıkıyor Mersin’de geçmişi 9 bin yıla dayanan Yumuktepe Höyüğü’ndeki kazılarda tarih gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Kazı Başkanı Prof. Dr. Isabella Caneva, bu yılki kazılarda ilk kez siyah, üzeri beyaz boyayla süslenmiş özel bir seramik kap ile 7 bin yıllık bir küp mezarda çocuk iskeleti ve bin 500 yıllık iki mezarda iki iskelet bulduklarını söyledi. Milattan önce 7 binli yıllarda Neolitik Çağ’da yerleşim yeri olan Mersin’in merkez Toroslar ilçesindeki Yumuktepe Höyüğü’nde kazı ekibi yoğun çalışmalarını sürdürüyor. Bu yılki kazılarda da sürpriz buluntularla karşılaşan ekip, höyükte 5 ayrı noktada kazı yapıyor. Neolitik Çağ’dan itibaren 9 bin yıldır kesintisiz yerleşim yeri olarak kullanılma özelliğiyle dünya tarihinde önemli bir yere sahip olan höyükte, 12’si İtalyan olmak üzere 30 kişilik ekiple yürütülen çalışmalar, iki hafta daha devam edecek. Kazı Başkanı İtalya Lecce Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Isabella Caneva, yaklaşık iki aydır devam eden bu yılki kazılarda şu ana kadar yaptıkları çalışmaları İHA muhabirine anlattı. Prof. Caneva, M.Ö. 7000’li yıllardan 14'üncü yüzyıla kadar geçen dönemde kesintisiz yerleşim yeri olma özelliğiyle her tabakada ayrı kalıntıların bulunduğu Yumuktepe’de bu yıl çok aşağı tabakalara indiklerini söyledi. M.Ö. 3000-2800 yılları arasını kapsayan İlk Tunç Çağı’na ait tabakada yan yana evler çıktığını belirten Caneva, “Burası o dönemde çok küçük bir kaleydi. Sur duvarı ve içinde birkaç ev vardı. Şimdi bu evleri kazıyoruz. Evlerin içinde eşyalar çıkıyor. Mesela şimdi çanak, çömlek, her gün kullanılan aletler çıkarıyoruz” dedi. 7 bin yıllık küp mezarda çocuk iskeleti bulundu Geçen günlerde İlk Tunç Çağı tabakasında, M.Ö. 1500’lü yılları kapsayan Geç Tunç Çağı’na ait iki mezar ve bu mezarlarda iki iskelet buldukları bilgisini veren Caneva, “Geç Tunç Çağı’ndan mezarlar bunlar. Bu tabakada bulundu ama yukarıdan geliyor, çünkü çukur aşağıya iniyor. O da enteresan bir şey. Geç Tunç zama
11.09.2019 Haberler