Geri Dön

Aşçılık (Myo) Bölümü Nedir, Dersleri Nelerdir? Mezunu Ne İş Yapar?

Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokullarında yer alan aşçılık bölümü 2 yıllıktır. Mezun olan öğrenciler Mutfak Sanatları ve Yönetimi bölümüne dikey geçiş yaparak 4 yıllık lisans programını tamamlayabilir. Mezunlar, staj yapıp deneyim kazandıktan sonra otellerde, tatil merkezlerinde ve restoranlarda aşçı olarak çalışabilir. Aşçılık bölümü dersleri nelerdir, mezunlar hangi işlerde çalışabilir? Merak edenler için tüm detayları derledik.

Aşçılık (Myo) Bölümü Nedir, Dersleri Nelerdir? Mezunu Ne İş Yapar?

2 yıllık eğitim boyunca daha çok uygulamalı dersler yapılmaktadır. Aynı zamanda dünya mutfağına ve yemek pişirme tekniklerine dair teorik bilgilerin verildiği dersler de mevcut. DGS sınavına giren öğrenciler Gastronomi ve Mutfak Sanatları ya da Yiyecek İçecek İşletmeciliği bölümlerinde okuyabilir. Bu bölümler 4 yıllık olduğu için mezunların iş bulma şansı diğer adaylara göre daha yüksektir.

Aşçılık (Myo) Bölümü Nedir?

Aşçılık (Myo) bölümünde yiyecek hazırlama ve pişirme teknikleri, ülke mutfakları arasındaki farklar ve gıda teknolojisi gibi konularda eğitim verilmektedir. Derslerin birçoğu aşçı adaylarının el becerilerine geliştirmeye yöneliktir. Erasmus ile yurt dışına çıkan öğrenciler Avrupa ülkelerindeki otellerde staj yapabilir. Yurt dışında staj yapmak, hem mesleki alanda deneyim katar hem de daha kolay iş bulunmasını sağlar.

Başarılı sıralamasında yer alan ilk 5 ülke ve aşçılık bölümünün taban puanları:

 İstanbul Bilgi Üniversitesi - 394,60132

 İstinye Üniversitesi - 394,20358

 Haliç Üniversitesi - 366,06977

 İstanbul Arel Üniversitesi - 355,73567

 Nişantaşı Üniversitesi - 351,24336

2 yıllık eğitimin ardından mezunlara Aşçılık Önlisans Diploması verilmektedir. Aşçılık bölümünün diğer bölümlerden en büyük farklı kontenjanının çok az olmasıdır. Vakıf üniversiteleri yılda sadece 5 - 8 arası öğrenci almaktadır. Anadolu Üniversitesi ve Akdeniz Üniversitesi gibi devlet okullarının kontenjanı ise 70'dir.

Bu bölümden mezun olanlara ''mutfak şefi'' ve ''aşçı'' denir.

Aşçılık (Myo) Bölümü Dersleri Nelerdir?

 

  1. Dönem Dersleri:

 

 Temel Yiyecek Üretimi

 Mutfak Organizasyonu

 Beslenmenin Temel İlkeleri

 Aşçılığa Giriş

 Genel İşletme

 

  1. Dönem Dersleri

 

 Mutfak Tarihi ve Kültürü

 Pastane Ürünleri

 Yiyecek Hazırlama Teknikleri

 Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama

 Endüstriyel Mutfak Uygulamaları

 

  1. Dönem Dersleri

 

 Unlu Gıda Üretim Teknikleri

 Görgü Kuralları

 Yiyecek İçecek Servisi

 Ziyafet Mutfağı

 Gıda Teknolojisi

 İş Yeri Eğitimi

 

  1. Dönem Dersleri

 

 Osmanlı Mutfağı

 Hijyen ve Sanitasyon

 Dünya Mutfakları Uygulamaları ve Teknikleri

 Yiyecek İçecek Maliyet Kontrolü

 Meslek Etiği

Aşçılık bölümünde yer alan seçmeli dersler ise şunlardır: Aromatik Otlar, Baharatlar ve Karışımlar, Turizmde Etik, Restoran İşletmeciliği, Yiyecek İçecek İşletmelerinde Gıda ve İş Güvenliği ve Yaratıcı Mutfak Uygulamaları

Aşçılık (Myo) Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Aşçılık bölümünden mezun olanların en büyük avantajı hem gıda hem de turizm sektöründe rahatlıkla iş bulabilmeleridir.

 

 1- Otellerde ve restoranlarda aşçılık

 

 2- Büfe ustası / aşçısı

 

 3- Kafeteryalarda depo görevlisi

 

 4- Özel sektörde yönetici aşçı şefi

 

 5- Süsleme ustası

 

 6- Kahvaltı şefi

Aşçılık (Myo) Bölümü İş Olanakları Nelerdir?

1- MYO bölümünden mezun olanlar birçok yerde aşçılık yapabilir. Çalışılabilecek yerler: İş merkezleri, alışveriş mağazaları, fabrikalar, öğrenci yurtları, huzurevleri, hastaneler ve bakım merkezleri.

 

 2- Mezunlar ''gece aşçısı'', ''soğuk aşçı'' ve ''yardımcı aşçı'' ilanlarına da başvuru yapabilir.

 

 3- Yemek kültürü ve dünya mutfakları hakkında bilgiler veren bir internet sitesi açabilir.

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber