Kariyer Makine Bölümü Nedir, Dersleri Nelerdir? Mezunu Ne İş Yapar?

Makine Bölümü Nedir, Dersleri Nelerdir? Mezunu Ne İş Yapar?

05.11.2020 - 13:14 | Son Güncellenme:

Özellikle endüstriyel sektör söz konusu olduğu zaman makine bölümü büyük bir öneme sahip hale gelmektedir. Hem kamu sektöründe hem de özel sektörde pek çok farklı iş olanaklarının bulunduğu bölümler arasında geliyor. Peki, makine bölümü nedir, dersleri nelerdir? Mezunu ne iş yapar? İşte bu bölüm hakkında merak ettikleriniz.

Makine Bölümü Nedir, Dersleri Nelerdir Mezunu Ne İş Yapar

Bir ön lisans bölümü olması ile beraber özellikle iş açısından pek çok farklı alanda çalışma potansiyeli teşkil eden meslekler arasında gelmektedir. Belli başlı bazı bölümleri bitirmek suretiyle makine bölümünden mezun olarak, farklı alanlarda iş kolları üzerinden çalışmak mümkündür.

Haberin Devamı

Makine Bölümü Nedir?

Makine üretimi için görev yapacak olan, nitelikli ve donanımlı makine teknikerlerinin yetiştirildiği bölüme makine bölümü denmektedir. Özellikle makine üretimi konusunda daha kaliteli ve güvenli bir üretim yapılabilmesi noktasında makine bölümü önemli bir potansiyel teşkil etmektedir. Makine bölümü okumak isteyen öğrenciler adına fizik, matematik ve makine gibi alanlar dikkat edilen kısımları arasında gelmektedir. Özellikle bu bölümlere yatkınlığı olan kişiler için birebir bölümler içerisinde geliyor.

Makine Bölümü Dersleri Nelerdir?

4 dönemlik bir eğitim kapsamında makine bölümü okuyan pek çok öğrenci belli başlı bazı dersleri almaktadır. Özellikle Mühendislik başta olmak üzere, fizik ve matematik ile beraber makine hakkında birçok farklı ders bulunuyor.

Haberin Devamı

  - Fizik

 - Teknik resim

 - Bilgisayar üzerinden çizim

 - Mukavemet

 - Temel imalat dersi

 - Makine meslek resmi

 - Bilgisayar destekli imalat

 - Ölçme ve kontrol

 - Malzeme teknolojisi

 - Enerji üretimi

2 yıl süresince bu derslerden sorumlu olan öğrenciler, mezuniyet ile beraber Makine ön lisans diploması almaya hak kazanırlar. Bu diplomayı alan kişiler ise, ‘Makine teknikeri’ unvanını elde ederler.

Makine Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Hem kamu hem de özel sektörde makine bölümü mezun olan öğrenciler görev alma hakkı elde edebilmektedir. Bu doğrultuda makine teknikeri olarak teknik eleman şeklinde çalışma imkanı sağlanmaktadır. Özellikle makine mühendislerinin tasarımını gerçekleştirdiği makineler konusunda, teknik resim üzerinden çalışmalar gerçekleştirirler. Eğer istek duyulursa bakım ve onarım hizmetlerinde de görev yapan makine bölümü mezunları, aynı zamanda makine çizimi üzerinden parçaların doğru şekilde yerleştirilmesi için görev alırlar.

Makine Bölümü İş Olanakları Nelerdir?

Birçok farklı kurum ve sektörde çalışma imkanı elde eden makine bölümleri mezunları için, oldukça fazla sayıda iş olanağı yer alıyor. Kamu ve özel sektörde çalışma imkanı elde edilirken, özellikle hem endüstriyel alanda hem de farklı sektörler üzerinden fabrikada çalışmak mümkün. Özellikle Maden ve metal sanayi ile beraber otomotiv sanayinde yaygın olarak çalışma olanağı sağlanıyor. Üretim ya da yapı ve bilişim sektörlerinde de makine bölümü mezunları adına iş olanağı bulunmaktadır.

Haberin Devamı

Çalışma gerçekleştirdikleri alanlar içerisinde önemli görevleri bulunan makine teknikerleri, aynı zamanda birçok değişik bölüme de geçiş yapabilme hakkına sahiplerdir. Bunlar içerisinde endüstri mühendisliği, makine mühendisliği, tarım makineleri ve teknoloji mühendisliği, otomotiv mühendisliği ya da endüstri ve sistem mühendisliği gibi daha oldukça fazla sayıda bölüme geçiş gerçekleştirmek mümkün. Böylece 2 yıllık ön lisans mezunu olmak ile beraber geçiş yaparak 4 yıllık üniversite bitirilebilir. Bu da çok daha geniş yelpazede iş olanaklarının elde edilmesine fırsat tanımaktadır.