Kariyer Meslek Etiği Nedir? Örnekler İle Meslek Etiği Konu Anlatımı

Meslek Etiği Nedir? Örnekler İle Meslek Etiği Konu Anlatımı

20.05.2021 - 14:25 | Son Güncellenme:

Her mesleğin belli başlı kuralları vardır. Bu kuralların başında mesleğe bağlılık ve güvenirlik gelir. 19. yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıkan etik kavramı, meslek gruplarını da kapsar. Bu kavram hem verimliliğin artmasını hem de söz konusu mesleklerin toplum nezdinde daha güvenilir olmasını sağlar. Meslek etiği nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Meslek Etiği Nedir Örnekler İle Meslek Etiği Konu Anlatımı

Evrensel bir kavram olan ''etik'' sözcüğü Yunanca kökenlidir. İlk kez Erasmus ve Platon tarafından kullanılan bu kelime, felsefe ve sosyolojide de önemli bir yer tutar. Kelimenin sözlük anlamı ahlaktır. Meslek etiği terimi de birçok kaynakta meslek ahlakı olarak geçer. 

Haberin Devamı

Meslek Etiği Nedir? 

Meslek etiği, kişinin hem mesleğine hem de hizmet verdiği kişilere karşı sorumluluk sahibi olması demektir. Söz konusu mesleğin önceden belirlenmiş olan kurallarına uygun davranmak da meslek etiği olarak tanımlanır. 

Bu kavrama göre, meslek sahibi kişiler, bireysel tercihleriyle değil mesleğin getirdiği zorunluluklar ile hareket etmek durumundadır. Bu zorunluluklar mesleğin çıkarlarını korumaya yöneliktir. 

Örnekler ile Meslek Etiği Konu Anlatım 

1- Reklamcılık sektöründe tanıtımı yapılan ürünlere dair verilen bilgiler yanıltıcı olmamalıdır. Tüketicilere tamamen doğru bilgiler sunulması da meslek etiğinin bir parçasıdır. 

2- Hasta doktor ilişkisinde meslek etiği önemli bir yer tutar. Doktor, hasta gizliliği kuralını hiçbir şekilde ihlal etmemeli, hastasına dair bilgileri başka bir kişi ya da kurumla paylaşmamalıdır. 

Haberin Devamı

3- Haksız rekabete yol açan tüm kampanyalar ve reklam çalışmaları meslek etiğine aykırıdır. 

4- Gıda sektöründe hizmet veren kurumlardan birinin, yemeklerinde son kullanma tarihi geçmiş baharatları kullanması meslek eğitinin ihlalidir. 

Meslek etiğine aykırı olan diğer örnekler şu şekilde sıralanabilir: 

- Tekelleşen bir kurumun imal edip satışa çıkardığı ürünlerde fahiş zam yapması 

- Bir e-ticaret mağazasının alıcıların adresine görseldekinden farklı bir ürün göndermesi.