KariyerReferans nedir?

Referans nedir?

02.11.2017 - 14:36 | Son Güncellenme:

İş başvurusu yaparken Cv'nizde yer alan referans bölümü işe alınmanız açısından oldukça önem taşıyor. İş başvurusunda referans nedir? Kimler referans gösterilir? Referans yazarken nelere dikkat etmek gerekir?

Referans nedir

Cv yani özgeçmiş hazırlarken referans kısmı, adayların en çok dikkat etmesi gereken bölümlerin başında geliyor. Doğru ve eksiksiz hazırlanmış bir Cv size yeni kapıları açarken, bazı ufak tefek hatalar işi kaybetmenize neden oluyor.

Haberin Devamı

Referans nedir?

İş başvurularında referans, sizi tanıyan, hakkınızda ve çalışma şeklinizle ilgili bilgi sahibi olan ve istendiğinde iş başvurusu yaptığınız kişilerin görüşebileceği kişilere deniyor.

Referans istenmesinin en önemli nedeni, sizin kişisel özelliklerinizden çok nasıl bir çalışan olduğunuzun merak edilmesi. Bu yüzden referans olacak kişileri belirlerken dikkat etmeniz gerekiyor. Sizi tanıyan herkesi referans olarak göstermeniz doğru olmaz. Çünkü referans gösterdiğiniz her tanıdığınız profesyonel iş yaşamında düşündüğünüz şekilde olumlu etki bırakmaz.

Kimler referans gösterilir?

Eskiden çalıştığınız iş yerinde mümkünse üst düzey yöneticiler ve müdürler en etkili referansların başında geliyor. Bunun yanı sıra çalıştığınız süre boyunca iyi ilişkiler kurduğunuz şefler ve çalışma arkadaşlarınız da referans olarak gösterilebilir. Sizinle çalışmış insanları referans göstermeniz önemli, çünkü çalışma şekliniz hakkında en doğru bilgiye onların sahip olacağını hatırlatmakta fayda var.

Haberin Devamı

Eğer yeni mezun olarak bir işe başvuruyorsunuz ve iş tecrübeniz yoksa, okul dönemi boyunca sizi yakından tanıyan ve ilişkilerinizin iyi olduğu öğretmenlerinizi de referans olarak yazabilirsiniz.

Kimler referans gösterilmez?

Cv'nizde referans belirtirken, size referans olacak kişinin aile bireyleri, akrabalar ve yakın arkadaşlar arasından seçilmesi iş hayatı açısından profesyonellikten bir hayli uzak olarak değerlendiriliyor. Bunun yanı sıra siyasi kimliğe sahip kişilerin de referans gösterilmemesi birçok insan kaynakları uzmanı tarafından özellikle vurgulanıyor. Bu tür kişilerin başvurduğunuz
şirket açısından olumsuz etkilerinin olduğu ve insan kaynakları uzmanlarında bir çeşit baskı uyandırdıkları düşünülüyormuş.

Referans yazarken;

- Öncelikle cv hazırlarken en az 3 kişiyi referans olarak yazmaya dikkat edin.
- Referans gösterdiğiniz kişi veya kişilere mutlaka onları referans gösterdiğinizi haber verin.
- Eğer yeni mezunsanız bunu belirtip boş bırakabilir veya okul döneminden iyi ilişkilerinizin olduğu öğretmenlerinizi yazabilirsiniz.
- Referans gösterdiğiniz kişinin iletişim bilgilerini eksiksiz yazın.
- Referansları belirtirken eğer tecrübeliyseniz, son çalıştığınız kurumdan itibaren yazmaya başlayın.
- Referans bilgilerini Cv'nizin son kısmında belirtin.
- İş başvuru formu doldururken ilgili bölümüne "referans istendiğinde belirtilecektir" şeklinde de yazabilirsiniz.

Haberin Devamı

İş başvurusu yaparken ve başvuru formu doldururken, referansların mutlaka aranacağını unutmayın. Tüm bilgilerin güncel ve doğru olduğundan emin olun. Her iş görüşmesine gitmeden önce Cv'nizi gözden geçirin.