Kariyer Türkçe Öğretmeni Nasıl Olunur? Türkçe Öğretmenliği Mezunu Ne İş Yapar?

Türkçe Öğretmeni Nasıl Olunur? Türkçe Öğretmenliği Mezunu Ne İş Yapar?

05.11.2020 - 12:31 | Son Güncellenme:

Lisede sözel ya da eşit-ağırlık bölümünde okuyan öğrenciler, üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olduktan sonra Türkçe öğretmenliği yapabilir. Ülkemizde toplam 93 tane eğitim ve eğitim bilimleri fakültesi bulunmaktadır. Bu fakültelerin yaklaşık 20 tanesi ise İstanbul'da yer alıyor. Türkçe öğretmeni ne iş yapar, görev ve sorumlulukları nelerdir? İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar.

Türkçe Öğretmeni Nasıl Olunur Türkçe Öğretmenliği Mezunu Ne İş Yapar

Türkçe öğretmenliği bölümü 4 yıllıktır. Bu bölümden mezun olan kişiler Kamu Personeli Seçme Sınavına girdikten sonra kadrolu, sözleşmeli ve ücretli öğretmenlik yapabilir.

Türkçe Öğretmeni Nedir?

Türkçenin yapısal özelliklerini ve imla kurallarını öğreten eğitmenlere Türkçe öğretmeni denir. Ülkemizde yaklaşık 50 bin Türkçe öğretmeni bulunmaktadır. Öğretmenlerin yaklaşık %80'i kadrolu iken, %20'si ücretli ve sözleşmeli olarak çalışıyor.

Türkçe Öğretmeni Ne İş Yapar?

Türkçe öğretmenlerinin işlediği konular arasında yazım kuralları, anlatım bozuklukları, cümle ve anlam bilgisi konuları yer alır. Yeni eğitim - öğretim yılı başlamadan ders programı hazırlayan öğretmenler, yıl boyunca bu programa bağlı kalarak ders işler.

1- Öğrencilerle kitap okuma etkinlikleri düzenler. Okunan paragrafları anlam ve biçim bakımından inceler. Bu tür etkinliklerle öğrencilerin, metni ezbere değil yoruma dayalı tahlil etmesini sağlar.

2- Velileri öğrencilerin eğitim süreçleri hakkında bilgilendirir.

3- Özne, yüklem, nesne, zarf konularını örnek cümleler üzerinden anlatır.

4- Okuldaki edebiyat öğretmeni ile birlikte ortak projeler hazırlar.

5- Sınav sorularını hazırlar ve sınav kağıtlarını okur.

6- Okul kütüphanesindeki kitapları düzenler ve öğrencilerin bu kitaplardan faydalanmasını sağlar.

7- Derste kullanılacak kitapları ve materyalleri (sözlük, imla kılavuzu, deyimler sözlüğü) temin eder.

8- Kurallı, Devrik Cümle ve Olumlu, Olumsuz cümle konularını örnek metinlerle anlatır.

Türkçe Öğretmeni Nasıl Olunur?

Türkçe öğretmeni olmak için eğitim fakültesi Türkçe öğretmenliği bölümünden mezun olmak gerekir. Lisans programı içerisinde Türk Dili ve Osmanlı Türkçesi gibi derslerin yanı sıra Eğitim Psikolojisi ve Öğretim Teknolojileri gibi kavramsal dersler de yer almaktadır.

Bunun dışında Türk Dili Edebiyatı bölümünden mezun olanlar da formasyon dersi alıp KPSS'ye girebilir. Her iki bölümden de mezun olan kişiler okul ve özel kurslar dışında birçok kurumda çalışabilir. O kurumlardan bazıları şunlardır: Gazete ve televizyon kanalları, müzeler, Türkçe dil kursları ve tercüme büroları.

Türkçe Öğretmeninin Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

1- Türkçe öğretmenleri, öğrencilere kompozisyon kurallarını öğretir. Sınıfa kompozisyon konusu vererek öğrencilerin yazılı iletişimlerinin gelişmesini sağlar.

2- Öğrencilerin Türkçeyi daha etkin kullanabilmeleri için kitaplar tavsiye eder.

3- Tonlama ve vurgulama gibi konuların daha iyi anlaşılması için öğrencilere yüksek sesle kitap okutturur.

4- E-okulda ve sınıf defterinde doldurulması zorunlu olan alanları doldurur.

5- Öğrencilerin kitap okuma alışkanlığı kazanmasını sağlar.

6- İlköğretimin Türkçe ders programında bazı edebiyat konuları da yer alır. Bu nedenle Türkçe öğretmenleri, Türk ve dünya edebiyatına da vakıf olmalıdır. Halk Edebiyatı, Cumhuriyet Dönemi Edebiyatı, Servet-i Fünun ve Divan Edebiyatı şairlerinden oluşan bir seçki hazırlamalıdır.

7- Öğrenciler tarafından yazılmış şiir ve kompozisyonları sınıf panosuna asar.

8- Türkçe öğretmenleri ''dil'' konusunda öğrencilerine örnek olmalıdır. İngilizce ya da Fransız kelimeler yerine, bu sözcüklerin Türkçe karşılıklarını kullanmalıdır.

9- Not verirken öğrenci değerlendirme standartlarına uymalıdır.