Kıbrıs ‘Nüfus sayımı için çalışma yapıyoruz’

‘Nüfus sayımı için çalışma yapıyoruz’

28.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda başkanlığın Genel Kurul’a sunuşlarına yer verildi.

‘Nüfus sayımı için çalışma yapıyoruz’

Burada ilk olarak Cumhuriyet Meclisi Dayanışma Kurulu’nun Borç İlişkilerinde Uygulanacak Kuralları Düzenleyen Yasa Önerisini Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici Ad Hoc Komite’nin oluşumuna ilişkin kararlar sunuldu.

Haberin Devamı

11 üyeden oluşturulması karar verilen komitenin UBP Grubu’nu temsilen Oğuzhan Hasipoğlu, Kutlu Evren, Sunat Atun, Özdemir Berova; CTP Grubu’nu temsilen Özdil Nami, Salahi Şahiner; HP Grubu’nu temsilen Gülşah Sanver Manavoğlu, Mesut Genç; TDP’yi temsilen Cemal Özyiğit; DP’yi temsilen Koral Çağman; YDP’yi temsilen Bertan Zaroğlu tarafından oluşturulması kararlaştırıldı.

Genel kurulda daha sonra Başbakanlığın İdari Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Gündeminde bulunan İstatistik Kurumu Kuruluş Görev ve Çalışma Esasları Değişiklik Yasa Tasarısının Komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere ele alındı.

Konuyla ilgili söz alan Başbakan Ersin Tatar, bunun tamamen teknik bir düzenleme olduğunu, bir atamayı içerdiğini ve siyasi hiçbir yönü olmadığını kaydetti. Tatar, İstatistik Kurumu’nun planlamaya yaptığı önemli katkıya işaret etti.

Haberin Devamı

Önümüzdeki dönemde nüfus sayımı için de dairenin önemli hazırlıkları olduğunu belirten Tatar, bunun daha sağlıklı şekilde yapılması için gerekli çalışmaların yapıldığını, insanlar evlere kapanmadan nüfus sayımı yapılabilmesi için çalışıldığını dile getirdi. Bunun ardından tezkere oylanarak oybirliğiyle kabul edildi.

Tezkere geçti

Daha sonra Hukuk Siyasi İşler ve Dış İlişkiler Komitesi’nin “KKTC Hükümeti ile TC Hükümeti Arasında Sahil Güvenlik Alanında Destek ve İşbirliği Protokolünün Onaylanmasının Uygun Bulunması Onay Yasa Tasarısı”nın Genel Kurulda üçüncü görüşmesine ilişkin tezkere oylanarak, oybirliğiyle kabul edildi.

Ardından Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi’nin ivedilikle görüşülen Kıbrıs Türk Sosyal Sigortalar Değişiklik Yasa Tasarısı’nın Genel Kurulda üçüncü görüşmesine ilişkin tezkeresi oybirliğiyle onaylandı.

Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi’nin Sosyal Güvenlik Değişiklik Yasa Tasarısı’nın Genel Kurul’da üçüncü görüşmesine ilişkin tezkere de oyçokluğuyla kabul edildi.  Daha sonra TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit 62’nci madde tahtında söz alarak seyrüsefer eylemi hakkında konuşma yaptı.

Konuşmasına Elazığ’daki depremde hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara şifa dileyerek başlayan Özyiğit, deprem konusunda KKTC’de de gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini belirtti.  Daha sonra Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken söz alarak, Elazığ’da yaşanan deprem konusunda, Cumhuriyet Meclisi adına TBMM Başkanı ile iletişime geçerek, geçmiş olsun dileklerini ilettiklerini anlattı.