Kültür Sanat 1977'de Star Wars çekmek!

1977'de Star Wars çekmek!

21.05.2010 - 14:15 | Son Güncellenme:

Günümüzde herşey bilgisayar grafiği oldu. Ama 1977'de imkan yokken de efektler vardı! Bakın nasıl...

1977de Star Wars çekmek

Yıllar önce Star Wars izleyip de etkilenmeyen çok ama çok azdır. İlk film yayınlandığından bütün dünyada olay olmuştu.

George Lucas'ın kült film serisi geçen yıllar zarfında kitaplar, çizgi romanlar, hediyelik eşyalar, animasyon seriler, sayısız bilgisayar ve masaüstü oyunu ile zenginleşti.

Bu bilim kurgu klasiği seride yapılanlar, günümüzün bilgisiyle oldukça kolay gibi görünüyor. Ancak 1977 yılında çekimler ve efektler hiç de kolay değildi. İşi nasıl yapacağını bilen tecrübeli insanlar sayesinde başarılan görsel ve işitsel eser, yıllar sonra dijital efektlerle zenginleştirildi. Pek çok sahne maketler ile çekildi ve hepsi el emeği göz nuruydı.

Star Wars'un unutulmaz sahneleri arasında daha ilk andan itibaren izleyenleri büyüleyen kayan jenerik, çok basit ama zahmetli bir hile ile çekildi... Nasıl mı? İkinci sayfamızda...

İşte kayan açılı yazının sırrı

Aslında tüm yazı, özel bir düzlem üzerine yerleştirilmiş. Kamera ise, özel bir açı ile bu yazı üzerinde hareket ettirilmiş ve ortaya bu unutulmaz jenerik çıkmış.

George Lucas, serinin sonrasdan çekilen ilk 3 bölümünde tabii ki bu yöntemi kullanmamış. Her analog çözümde olduğu gibi, bilgisayar efektleri bu nostaljik yöntemin yerini almış...

Digitally Remastered serilerde göremeyeceğiniz orijinal jeneriği CHIP TV'de izleyebilirsiniz...

Daha fazlası için www.chip.com.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz.