Kültür Sanat Adam olmasınlar!

Adam olmasınlar!

20.02.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Adam olmasınlar!

Adam olmasınlar





Adam olmasınlar
1997 yılında "Ask It Why" adlı bir başka grup ile birlikte paylaştıkları "Kadıköy’den Hareketler" adlı EP’ye "Hitler’in Köpekleri" adlı bir şarkı koyacak kadar radikal bir grup Rashit. Onlar, "Bilerek yaptığımız bir şey değil," diyor olmalarına rağmen, "Ne yaparsan yap suç senindir, ne yaparsan yap kanın emilir," dizeleri ile örülü şarkılar yazacak kadar keskin bir politik söyleme sahipler. Hep muhalif, hep aykırı. Ülkenin tek punk - rock grubu Rashit’in, "Adam Olmak İstemiyorum" adlı albümü, bağımsız firmalarımızdan Ada tarafından yayınlandı. Ada ve Rashit işbirliği, "bağımsız" olmanın, her alanda olduğu gibi, müzik piyasasında da çok fazla şey demek olduğunu gösteriyor. Bu tür çalışmalarda, her iki taraf alttan almak ya da hesap vermek durumunda olmuyor. Rashit bildiği gibi yazmış - söylemiş, yaptıkları da ağır ya da hafif herhangi bir sansür engeline takılmadan firmaları tarafından basılmış.
"Adam Olmak İstemiyorum", Rashit’in ikinci albümü. Ama arada, yurt dışında basılmış 45’likler var. Yabancı karışık albümlere verilmiş şarkılar - destekler de. Rashit’in, şimdiki koyu hayran tabakasını bulması - kazanması, 1997 yılında yayınladıkları ilk 45’liklerine denk gelir. Darbouka adlı yabancı bir firma tarafından basılan bu EP, bir başka bağımsız firma olan Kod Müzik tarafından bizim buralarda dağıtılmıştı. Aynı firma, 1999 yılında, grubun ilk "resmi" (daha önce, elden ele dolaşan epeyce "bootleg" kayıt mevcuttu) albümü olan "Telaşa Mahal Yok"u yayınladı. Gruptan hem müzik hem de söz adına her bekleneni fazlasıyla karşılayan bir albümdü bu. Kimse küsmedi onlara, kimse "Aaa, Rashit de diğerleri gibiymiş," diyemedi. "Çok mu zor bir avuç toprağı paylaşmak" dizeli "Çok mu Zor?" adlı şarkı başta olmak üzere, albümün her anı; baskılar - iteklemeler karşısında bir kenara çekilmiş ya da başını kuma gömmüş her bireyi uyanmaya - kendine gelmeye davet ediyordu. Rashit’in, farklı ve radikal olma iddiasındaki diğer grupların (diyelim ki Athena’nın) aksine; gündelik kaygılar uğruna "sistem" ile kat’i surette barışmama azmi - tavrı, 2001 yılında, yine yurt dışında basılan "Taksim’de BangyJumping" adlı 45’likte de sürdü. Aynı tavır, bu son albümlerinde de devam ediyor. Albümün adı bile bu kararlılığa işaret ediyor: "Adam Olmak İstemiyorum".
Olmasınlar zaten. Memlekette yeterince "adam olmuş" insan var. Yalnızca saçlarını turuncuya - yeşile boyayıp, vücutlarının dört bir yanını iğnelerle - halkalarla donattıklarında "farklı" oldukları vehmine kapılan şarkıcıların - grupların (dirsek teması şeklinde) hizaya girdikleri bu topraklarda, hiç olmazsa Rashit dize gelmiyor ve "sesimiz" olmayı sürdürüyor. Albümü dinleyin, hayatınız değişsin.

Rashit
Ada