Kültür Sanat Al eline kalemi yaz sevdiğin kitabı

Al eline kalemi yaz sevdiğin kitabı

14.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Çocuk edebiyatının en üretken ve bol ödüllü yazarı Mavisel Yener, kitap okumayı çok seven çocuklara, eğlenceli bir kitap günlüğü armağan ediyor

Al eline kalemi yaz sevdiğin kitabı

Sinem Çelebioğlu - Çocuklarımızın kitap okuma alışkanlığı edinmesi, bizim için çok önemli öyle değil mi? Zamanla kendi kitaplarını seçsin, okuduğunu anlasın, uygulasın ve en önemlisi de yaratıcılığı artsın isteriz. Kim bilir belki de yazma sevgisinin, çizme becerisinin de pekiştiği bir süreç olmasını hayal ederiz. İşte yıllardır çocuk edebiyatına sayısız değerli eser kazandıran Mavisel Yener, hepsinin bir arada olduğu bir kitap/defter hazırlamış. Sadece çocukların değil tüm kitap kurtlarının hem keşfederek hem yazıp çizerek zevkle dolduracağı sayfalar, okuma iştahımızı kabartıyor. Bilgi Yayınları’ndan çıkan, Murat Sayın’ın rengârenk çizimleri ve Biray Üstüner’in titiz editörlüğüyle hazırlanan eser, kitap okuma yolculuğunu zengin kılıyor.

Haberin Devamı

Her sayfası dolu dolu!

Kitap kurdu kelimesinin, “Çok kitap okuyan, kitapların değerini bilen kimse” anlamına geldiğini ifade ederek başlıyor defter. Sekiz yaş ve üstü çocukların, okuduğu kitaplar hakkında değerlendirmeler yazması ve gelecekte her sayfaya baktığında, yaşantılarına onların kattığı değeri hatırlatması için hazırlanmış. Okurun neden ve ne zaman kitap okuduğu, hangi türleri sevdiği gibi sorularla ilerleyen kaynak; künye nedir, türler kaça ayrılır, metinde geçen mekân, kahramanlar nasıl değerlendirilir ve kitabı yazan yazar hakkında nasıl bilgi edinilir gibi minik ipuçları vermeyi de ihmal etmiyor.

Ardından çevrilen her sayfaya çocuklar; kitabın adı, türü, yazarı, varsa çevirmeni ve resimleyeni, yayınevi, sayfa sayısı, okumaya başlanan ve bitirilen tarih, kitabın konusu, karakterleri, en sevdiği alıntıları, yazara sormak istediği soruları ve kitap hakkındaki yorumları gibi pek çok bilgi yazabiliyor.

Haberin Devamı

Yazarken de önemli yazarlar, kitap sevgisine dair fikirlerini çocukların kulaklarına fısıldıyor. Her biri birbirinden değerli özdeyişlerin içinde, Muzaffer İzgü’yü saygıyla analım: “Çocuk okuru olmayan toplumların yetişkin okuru da olmaz.”

Çocukların, okudukları kitapları hatırlayabilme, günlük tutma alışkanlığı kazanma, okuma-yazma sevgisi ve dil bilincini geliştirme, yaratıcı düşünme ve eleştirel okuma becerilerini artırma gibi kazanımları barındıran defterde, kitaplar hakkında ilginç bilgiler de yer alıyor. Diğer yandan Mavisel Yener ile Şiir Zamanı bölümleri, çok renkli, çok zevkli. Şiir sevgisini aşılayan bu bölümler, hem usta kalemin şiirlerinden örnekler sunuyor hem de çocukları yazmaya teşvik ediyor.

“Kitap Kurtları İçin Kitap Değerlendirme Defteri”, kitap okumayı ve kitaplar hakkında notlar almayı seven her çocuk için eşsiz bir hediye niteliğinde. Biz yetişkinler için bile!