Kültür Sanat ‘Ben Anadolu’ köklerinden seslendi

‘Ben Anadolu’ köklerinden seslendi

11.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İş Sanat Antik Sahne’nin yeni durağı Aydın’daki Nysa Antik Kenti oldu. Ayça Bingöl’ün tek kişilik oyunu “Ben Anadolu”, Nysa’ya gelen iki bin kişiye bu topraklardan geçmiş kadınların öyküsünü hatırlattı.

‘Ben Anadolu’ köklerinden seslendi

İş Sanat Antik Sahne’sinin yeni durağı Nysa Antik Kenti oldu. Aydın ilinin Sultanhisar ilçesinde yer alan Helenistik dönem kentlerinden Nysa’da “Ben Anadolu” oyunu geçtiğimiz cumartesi akşamı izleyiciyle buluştu. Gösterim, oyunun yazarı Güngör Dilmen’in 2012 yılında aramızdan ayrılmasının yıl dönümü olan 8 Temmuz akşamı gerçekleşti. Yıldız Kenter’in unutulmaz performansıyla sahnelerin en çok izlenen oyunları arasında yer alan “Ben Anadolu” yıllar sonra Kenter’in öğrencisi Ayça Bingöl tarafından yeniden izleyiciyle buluşmuştu. Oyunun yönetmen koltuğunda ise yine Kenter’in öğrencilerinden Görkem Yeltan oturuyor.

Haberin Devamı

Bu toprağın kadınları

Yaklaşık 1800 yıl önce Nysalıların oturduğu sıralarda oturan tiyatroseverlerin heyecanı oldukça yüksekti. Gösterimden saatler öncesi oluşan uzun kuyruklar eşliğinde antik kentin yolunu tutan izleyiciler gündüz Nysa’nın tarihi tiyatrosunu soluyup akşam aynı sahnede oyun izleme deneyimi yaşadılar. Her yaştan sanatseverin katıldığı gecede kazı başkanı Hakan Öztaner de bir konuşma yaptı. Öztaner, “Burada sizin oturduğunuz yerde Nysalılar, Mastavralılar oturuyorlardı. Çevre illerden, antik kentlerden gelen izleyiciler oturuyorlar ve belki de size ‘Ey Nysalılar’ diye hitap ediyor ve ‘hoş geldiniz’ diyordu” sözleriyle seyirciyi selamladı. 

Trajedi ile komedinin iç içe geçtiği, antik çağlardan Kurtuluş Savaşı’na uzanan oyunda, Kibele’den Niobe’ye Kassandra’dan Theodora’ya Nilüfer Hatun’dan Hürrem Sultan’a masallarla, savaşlarla, doğayla Anadolu’nun farklı çağlarına tanıklık eden kadınların yaşam öyküsü, sanatçı Ayça Bingöl tarafından 11 karakterde anlatıldı. Oyun sonunda, antik kentte bulunan ve “Ben Anadolu” ile birlikte aynı coğrafyada binlerce yıl öncesine giden izleyiciler Ayça Bingöl’ü ayakta alkışladı. Daha önce yine İş Sanat’ın sponsor olduğu Teos ve Patara Antik Kenti’nde sahnelenen “Ben Anadolu”nun antik kentlerdeki serüveni devam edecek.