20.04.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:
Yalnızca İtalyan sinemasının değil belki de dünya sinemasının gelmiş geçmiş en önemli, en aykırı yönetmenlerinden biri olan Pier Paolo Pasolini, muhalif ve renkli yaşamı, siyasi fikirleri, tabulara ve iktidara karşı çıkışıyla bilinen cesur sinema dili ve çarpıcı filmleriyle ölümünün üzerinden 30 yılı aşkın bir zaman geçmesine rağmen hala çok konuşulan bir yönetmen. Etkinlikte usta yönetmenin 1961 yılından başlayarak 1975 yılına kadar çektiği 22 filmden 17’si Ankaralı sinemaseverlerin karşısına çıkıyor.
Yönetmenin ikinci uzun filmi Mamma Roma, hayatını değiştirmeye karar veren orta yaşlı bir hayat kadınının öyküsünü anlatıyor. Aziz Matyas’a Göre İncil, İsa’nın doğumundan yeniden dirilişine kadar olan dönemi yönetmenin gözünden olabildiğince tarafsızca sunarken, bir sonraki filmi Şahinler ve Serçeler ise aydınlarla halk arasındaki uçurumu nükteli bir şekilde vurgulayan bir baba oğul hikâyesine odaklanıyor. Yönetmenin eski çağlara ve mitolojiye olan merakının ürünleri 'Kral Oidipus’ ve 'Medea’ ise, mitolojide yer etmiş ünlü hikâyeler üzerine çekilmiş en etkileyici filmlerden olmalarının yanı sıra mitolojik dönemlerle modern çağı birbirine bağlayarak, evrensel temaları ustaca aktarıyor. İtalya’da büyük tartışmalara yol açan Teorem, değişim sürecinden geçen burjuva toplumunu ciddi şekilde eleştirirken, yönetmeni de entelektüel bir sinemacı olarak uluslararası üne kavuşturuyordu. İlkel dönemde yaşayan bir yamyam ile günümüzde yaşayan ve hayata uyum sağlayamayan sorunlu bir gencin hikâyelerini paralel kurgu ile anlatan Domuz Ahırı, toplum ve birey, yalnızlık ve sosyallik arasındaki ilişkileri inceliyor.
Programda yönetmenin kısa filmlerinden oluşan bir seçki de sinemaseverlerle buluşuyor. Dört ünlü yönetmenin kısa filmlerinden oluşan 'Rogopag’ adlı filmin Pasolini tarafından çekilmiş bölümü olan 'Krem Peynir’, beş farklı yönetmenin kısa filmlerinden oluşan 'Cadılar’ adlı filmin Pasolini’ye ait bölümü olan Ay’dan Görünen Dünya’ ve yine beş ünlü yönetmen tarafından çekilen kısa filmlerden oluşan 'Aşk ve Öfke’ isimli filmin Pasolini’nin çektiği bölümü olan 'Kâğıttan Çiçek Bölümü’ yönetmenin programda yer alan kısa filmleri.
Pasolini’nin belgesel tarzına kendi üslubu ile yaklaştığı ve filmleri ile örtüşen konular içeren belgeselleri de programın ağır toplarından. Toplumun değişik kesimlerinden insanlarla cinsellik üzerine yapılan bu röportajlardan oluşan 'Aşk Buluşmaları’, yönetmenin, burjuvaziye, hoşgörüsüzlüğe, toplumda yaygın olan önyargılara başkaldırısı 'Öfke’ ve Yemen’in değişim ve yıkım tehlikesi altında bulunan eşsiz güzellikteki antik başkenti Sanaa için bir yardım çığlığı olan 'Sanaa’nın Duvarları’ programda öne çıkan belgeseller.PROGRAM:
25 Nisan Çarşamba26 Nisan Perşembe
17.00 Belgesel Filmler
19.00 Şahinler ve Serçeler Uccellacci Uccellini
21.00 Kral Oidipus Edipo Re
28 Nisan Cumartesi
12.00 Kısa Filmler
14.30 Binbir Gece Masalları Il Fiore delle Mille e Una Notte
17.00 Teorem Teorema
19.00 Dekameron Il Decamerone
21.00 Medea
Kısa Filmler, 80'
Krem Peynir / La Ricotta, 36'
Ay’dan Görünen Dünya / La Terra Vista dalla Luna, 30'
Kâğıttan Çiçek Bölümü / La Sequenza del Fiore di Carta, 14'
Belgesel Filmler, 71'
Öfke / La Rabbia, 53'
Sina'nın Duvarları / Le Mura di Sana'a, 18'
AYRINTILI BİLGİ İÇİN:
Özgül Temizsütlü