Kültür Sanat Bu filmler kaçmaz

Bu filmler kaçmaz

14.04.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

17-28 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek 43. İstanbul Film Festivali’nin zengin programından 10 filmlik izleme listesi hazırladık.

Bu filmler kaçmaz

Müjde Işıl - 43. İstanbul Film Festivali merakla beklenen ulusal yarışmasını, klasikleri ve majör festivallerin ödüllü, beğenilen yapımlarını 10 gün boyunca bizlerle buluşturacak. Biz de bu vesileyle festival programından dikkat çeken 10 yapımı seçtik.

Haberin Devamı

“Dahomey”: Bu sene Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı kazanan belgesel, 2021’de Fransa’nın Dahomey Krallığı’na ait 26 tarihi eseri Benin Cumhuriyeti’ne iade etme sürecini anlatıyor. Batı’nın sömürgeciliği ve kültür yağmacılığıyla yüzleşmesini simgelemesi açısından ilgi çekici bir yapım.

“No Other Land”: Berlin’de En İyi Belgesel seçilen yapım, festivalin en çok konuşulan filmlerinden oldu. İsraillilerin, Filistinlileri evlerinden, topraklarından çıkmaya zorlamasını anlatan film yakın zamanda kültür sanat dünyasında Filistin ve Gazze için en yüksek sesli protestoların önünü açtı.

“Hayallerim, Aşkım ve Sen”: Atıf Yılmaz’ın Ümit Ünal’ın senaryosundan sinemaya aktardığı, başrollerini Türkan Şoray ile Oğuz Tunç’un üstlendiği, 1987 yapımı film restore edilmiş kopyasından seyirciyle buluşuyor.

Haberin Devamı

“Hit Man”: Richard Linklater yeni filminde kiralık katil rolü yapan ama âşık olunca yörüngesi şaşan sivil bir polisin komik macerasını anlatıyor.

“Bizalom”: Macar sinemasının en büyük ustalarından István Szabó’ya 1980’de Berlin’de En İyi Yönetmen Ödülü kazandıran yapım hem gizli bir hazine hem de Szabó’nun başyapıtı “Mephisto”dan hemen önceki filmi. Birbirlerini hiç tanımayan ve başka insanlarla evli olmalarına rağmen Nazilerden korunmak için karı-koca gibi davranmak zorunda kalan iki direnişçiyi anlatıyor.

“Perfect Days”: Japonya’nın Oscar temsilcisi yapımın yönetmeni Wim Wenders de Cannes’dan ödüllü başrol oyuncusu Koji Yakusho da bu sene festivalin konuğu. Film, Japonya’daki Tokyo Tuvaleti adlı gerçek bir kentsel yenileme projesinden esinlenerek şiirsel ve dokunaklı bir hikâye anlatıyor.

“Pepe”: Yine Berlin’den ödüllü bir film. Nelson Carlo de Los Santos Arias’a En İyi Yönetmen Ödülü kazandıran filmin başkahramanı Pepe bir su aygırı. Suç lideri Pablo Escobar’a ait bu ölü su aygırının hayaleti, hem o coğrafyanın hem de kendisinin hikâyesini anlatıyor. Üstelik iki saat boyunca…

“Yurt”: Venedik Film Festivali’nde İtalyan bağımsız film eleştirmenleri tarafından En İyi Senaryo seçilen yapım, ‘90’lı yılların sonu Türkiye’sinin siyasi kutuplaşma atmosferinde geçen “Yurt”, 14 yaşındaki lise hazırlık öğrencisi Ahmet’in yaşadıklarına odaklanıyor. Nehir Tuna’nın ilk uzun metrajı, Ulusal Yarışma’nın iddialı yapımlarından.

Haberin Devamı

“Faruk”: İstanbul’da Ulusal Yarışma’ya başkanlık eden Aslı Özge’nin Berlin’de FIPRESCI Ödülü Panorama Ödüllü filmi, İstanbul’un Uluslararası Yarışma’sında yer alıyor. Özge’nin kendi babasını odağa aldığı yapım hem kentsel dönüşüme hem de baba-kız ilişkisine bakıyor.

“A Traveler’s Needs”: Berlin’den Büyük Jüri Ödüllü yapım, Güney Koreli yönetmen Hong Sang-soo’nun Isabelle Huppert ile üçüncü iş birliği. Huppert filmde, Güney Koreli iki kadına Fransızca öğreten bir karakteri canlandırıyor. Fransa’dan Kore’ye gelmiş gizemli kadın rolünde Huppert’i izlemek bile ayrıcalık.