Kültür Sanat Buika: Her yeni albümde yeni bir ben oluyorum

Buika: Her yeni albümde yeni bir ben oluyorum

17.09.2021 - 11:00 | Son Güncellenme:

Buika, Akdeniz ve Afrikalı kökleriyle harmanladığı müziğini yıllardır sadece bu coğrafyalarda değil dünyanın dört bir yanında müzikseverlerle buluşturuyor. Türkiye'de de çok geniş bir dinleyici kitlesine sahip olan Buika, üç yılın ardından bu akşam Zorlu PSM'de İstanbullu müzikseverlerin karşısında olacak. Her albümünün kendisi için yeni bir pencere açtığını belirten Buika, Türkiye ve Türk müziğini duyduğu ilgiyi de dile getiriyor. Bu akşamki konseri öncesi röportaj yaptığımız Buika, gelecekte Sezen Aksu ile de bir düet yapmak istediğini belirtti.

Buika: Her yeni albümde yeni bir ben oluyorum

İhsan Dindar - Milliyet.com.tr - ihsan.dindar@milliyet.com.tr

Haberin Devamı

 

Pandemi süreci sizin için nasıldı? Ne yaptın?

Başıma gelen şeylerin en zor kısmına odaklanmıyorum. Ve yaşadığım her şeyin beni güçlendirdiğine inanıyorum. Bu garip durumdan iyi ve kötü sonuçlar çıkardım çünkü hayatta her şeyin iki yüzü var. Olumlu düşünmenin ne kadar değerli olduğunu bir kez daha hatırladım.

 

Melancolia şarkınıza yapılan yorumlarda, müziğin sizinle özdeşleşen mirasına sadık kaldığınız yönünde görüşler çoğunluktaydı. Bu görüşe katılıyor musunuz?

Melodisi, müziği, sözleri kaydederken içimi rahatlatan duygularla dolu çok güzel bir iş birliğiydi. Bence ses, ruhun hissettiğini söyler.

 

"HER YENİ ALBÜMDE YENİ BİR BEN OLUYORUM"

Buika'nın müziğinde hüzün çok önemli bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. Ama özel hayatında başka hangi müzikler var?

Haberin Devamı

Ben her yeni albümde yeni bir ben oluyorum. Her albüm bana bir sanatçı olarak yeni bir pencere açıyor... O nedenle reggae, ragga, Flamenko, R&B, Afrobeat, gospel hepsini bir dinleyici olarak da bir şarkıcı olarak da çok seviyorum. Küçükken evimde her zaman çok fazla müzik vardı. Annem de bir müzik aşığıydı. Elektronik müzik de beni çok etkiliyor.

 

Akdeniz ve Afrika'nın büyülü ezgilerini kendine has bir üslupla söylüyorsun. Bu iki coğrafyanın sizi en çok hangi yönleri etkiliyor? Ruhunun derinliklerinde hissediyor musun?

Kesinlikle! Köklerim beni daha güçlü ve zengin yapıyor. Bence her şey farkında olmakla ve farklılıkların sakladığı güzellikleri keşfetmekle başlıyor. Büyüdüğüm çevrede Afrika köklerine sahip bir aile olarak bunu deneyimlemek için çok fazla fırsat buldum. Ben bir sanatçı olarak farklılıkları ve çeşitliliği içselleştirerek kendi sesimi buldum.

Buika: Her yeni albümde yeni bir ben oluyorum

YENİ NESLİ CESUR VE ÖZGÜR BULUYORUM

Günümüzün popüler müziğini nasıl değerlendiriyorsunuz? Geçmişte önemli pop müzik sanatçılarıyla çalışmış biri olarak bugün müzik prodüksiyonuna bakış açınızı merak ediyorum.

Farklı müzik tarzlarının bir arada sunulması ve füzyon çalışmalar beni çok heyecanlandırıyor. Genç kuşakta da çok yetenekli isimler var. Müzikte yeni şeyler denenmesi beni cezbediyor. Yeni nesli cesur ve özgür buluyorum.  

Haberin Devamı

 

Sinemayla da yakından ilgilisiniz. Önemli bir yönetmen Pedro Almadovar'ın filminde rol aldınız. Son dönemde sinemayla ilişkiniz nedir? İleride böyle projelerde sizi görmek mümkün mü?

Pedro Almadovar kesinlikle bir dahi. Onunla ortak bir projede yer almış olduğum için çok şanslıyım. Kendimi müzik dışındaki alanlarda da bir sanatçı olarak ifade etmeyi seviyorum. Hayat sürprizlerle dolu belki bir gün tekrar yeni bir proje ile beyazperde de olurum.

 

MÜZİK BENİM EN YAKINIM OLDU

Bir göçmen olarak günümüz dünyasında yaşanan kitlesel göçler ve bu insanların yaşadığı sorunlar hakkında ne düşünüyorsunuz?

Altı kardeşin olduğu kalabalık bir aileydik ama aslında yalnız bir çocukluk geçirdim. Bölgedeki tek siyahi aile bizdik ve açıkçası dışlanıyorduk. Müzik o zamanlardan itibaren benim en yakınım oldu. Ben bir sanatçı olarak herkesin mutlu ve özgür olduğu güvende hissettiği bir dünya diliyorum ve şarkılarımı bunun için söylüyorum.

Buika: Her yeni albümde yeni bir ben oluyorum

Spotify'a göre en çok dinlendiğiniz beş şehir arasında İstanbul ve İzmir yer alıyor. Türkiye'de çok seviliyorsunuz. Bir çok arkadaşım da sizinle röportaj yapacağımızı duyunca çok heyecanlandılar. Türkiye'de bu kadar ilgi görmeyi bekliyor muydunuz? Sizce bu ilginin nedeni ne olabilir? 

Haberin Devamı

Sanırım sahiciliği… Ben şarkılarımda da sahnede de olduğum gibiyim, her şey şeffaf… Yıllardır menajerlik şirketim Pasion Turca aracılığıyla Türkiye ile çok özel bir bağ kurdum. Şimdiye kadar sahnede olduğum her an görebildiğim kadarıyla izleyiciyi anlamaya ve izleyici ile iletişim kurmaya çalıştım. Türk dinleyicisi çok samimi ve duygusal. Sahnede benim duygularımı çok iyi anlıyor.

 

Pandemi nedeniyle uzun zamandır konser özlemi çekiyorduk. Adım adım konserlerin sayısı tekrar artmaya başladı. Zorlu PSM'de ilk kez sahne alacaksın Neler hissediyorsun?

Çok heyecanlıyım. 3 yıl aranın ardından tekrar Türkiye’deki dinleyicilerimle buluşacağım. Türkiye’de şarkı söylerken sahnede gerçekten kendim olabiliyorum. Zorlu PSM’de ilk kez sahneye çıkacağım. Herkes gibi salgın benim de planlarımı değiştirmeme neden oldu. Geçen yılın Mart ayında bir turneye çıkacakken her şeyi iptal etmek durumunda kalmıştım. Şimdi tekrar konserlerde dinleyicimle buluşabilmek mutluluk verici.  

Haberin Devamı

Buika: Her yeni albümde yeni bir ben oluyorum

SEZEN AKSU'YU ÇOK SEVİYORUM

Sezen Aksu'nun şarkılarını sevdiğinizi biliyoruz. Günün birinde onun bir şarkısını söylerken veya düet yaparken görmek mümkün olur mu? 

Sezen Aksu’yu çok seviyorum.  Hatta bir şarkısına kendi stüdyomda bir düet bile yapmıştım. Umarım bir gün o şarkıyı birlikte de seslendirebiliriz. Müziğiniz çok derin bir kültürün yansıması. Çok duygusal ve özel. 

 

Melancolia'dan sonra gelecek yeni single'larınız veya albümleriniz var mı?

Kesinlikle ve hayata geçirmek istediğim projeler sadece müzik ile sınırlı değil. Şu anda yeni albüm üzerinde çalışıyorum ama yeni şarkıların yanında yeni bir kitap yazmayı da planlıyorum. Pandemi nedeniyle bir süre ayrı kaldıktan sonra şimdi olabildiğince çok konserle dünyanın her yerinde hayranlarımla buluşmak istiyorum.