Kültür Sanat Carmen tutkusunu dansla anlatıyor

Carmen tutkusunu dansla anlatıyor

22.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tutkusunun peşinden giden bir kadının dört perdelik ve sanat tarihinin en ünlü aryalarıyla bezeli gönül macerası, yani Georges Bizet’nin “Carmen”i yüzyıllardır bizleri büyülemeye devam ediyor.

Carmen tutkusunu dansla anlatıyor

Müjde Işıl  - “Carmen”in bale uyarlamaları da var. Operası kadar öne çıkmasa da baleye de çok uygun bir hikâyeye sahip zira. Samsun Devlet Opera ve Balesi’nin AKM’de sahnelediği “Carmen” balesi, layıkıyla uyarlanmış bir sahne eseri olarak izleyenlerin alkışlarıyla karşılandı.

Haberin Devamı

Dört perdelik operayı 45 dakikalık iki perdeye sığdırmak hayli zor. Samsun Devlet Opera ve Balesi, bu zorluğun altından başarıyla kalkmış. Ana hikâyenin temeli korunurken hem dansa uygun kısımlar öne çıkarılmış hem de kritik noktalar baleye uydurulmuş. Bu konuda da üç farklı yorum harmanlanmış. Eserin büyük bölümü klasik baleden oluşurken modern dans ve Flamenko motifleri bir araya getirilmiş. En çok da Carmen ve Don Jose’nin sevda dansı hafızalarda yer ediyor. Modern dansın esnek ve yaratıcı yorumu, gerçek hayatta da eş olan Nazmiye ve David Khozashvili’nin performanslarında ışıl ışıl parlıyor. Orçun Ünal’ın hayat verdiği Escamillo’nun Flamenko’dan izler taşıyan dansı da “Carmen”in dikkat çeken performanslarından.

Haberin Devamı

Samsun Devlet Opera ve Balesi, belki İstanbul ya da İzmir gibi şaşaalı ve iddialı prodüksiyon vadetmiyor ama eserin, karakterlerinin ruhunu samimiyetle, sevgiyle sahneye taşıyor. ‘Gönüllerini ortaya koymuşlar’ deyişinin karşılığını izletiyorlar. Seyircinin gönlünü de fethetmeyi başarıyorlar. Gülay Korkut imzalı kostüm tasarımı, performansların etkisini tamamlıyor. “Carmen”in ikonik müziklerini çıkarsanız, hatta hiç bilinmeyen, yeni bestelerle izleseniz de benzer etkiyi hissettirirdi bu ekip.

“Carmen” sona erip alkış seremonisi de tamamlanınca seyirciyi harika bir sürpriz bekliyordu. Koreograf Carlos Vilan (ki kendisinin Carlos Saura’nın “El Amor Brujo” filminde Antonio Gades Company ile dans etmişliği var) sahneye çıkıp Flamenko yaptı. “Carmen” ekibiyle birlikte seyirci de bu muhteşem dansa tanıklık etmekten fazlasıyla mutluydu. Eğer şehrinize Samsun Devlet Opera ve Balesi’nin “Carmen”i gelirse mutlaka izleyin. Hatta Carlos Vilan sahneye çıkınca onu sakın tek dansla göndermeyin.