Kültür Sanat Dili ve sözcükleri merkeze alan sergi: Kazı ve Yüzey

Dili ve sözcükleri merkeze alan sergi: Kazı ve Yüzey

15.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

SALT’ın Ardışık serisinin ikinci sergisi “Kazı ve Yüzey”, Deniz Gül’ün sözcük ve dil üzerine ürettiği işlere yer veriyor ve 13 Haziran’a dek SALT Galata’da ziyaretçileri bekliyor

Dili ve sözcükleri merkeze alan sergi: Kazı ve Yüzey

KÜLTÜR SANAT SERVİSİ

Haberin Devamı

Sözcüklerin çok yönlülüğü ve çeviri çalışmaları üzerine araştırmalar yapan sanatçı Deniz Gül’ün yeni sergisi “Kazı ve Yüzey”, SALT Galata’da açıldı. 13 Haziran’a kadar devam edecek ve SALT’ın Ardışık programının ikinci sergisi Kazı ve Yüzey’deki işlerinde Gül, şimdiye dek başvurduğu görsel mecralardan uzaklaşıyor ve dilin yalnızca bir iletişim aracı şeklinde tanımlanmasına karşı, üretiminde sözcükleri kullanıyor. Sanatçı, sergide “Dil nasıl icra edilir? Ekonomik, ekolojik ve toplumsal kriz zamanlarında sözcüklerin süreçlere müdahilliği ve etkileri nasıl takip edilir?” sorularından yola çıkıyor ve SALT Galata’nın üç katı ve çevrimiçi ortamda sunulan serginin ziyaretçilerini, bu sorulara duyduğu meraka ortak etmeye öncelik veriyor.

Haberin Devamı

Yıl boyunca açık

Yazma eylemini sözün değişip dönüştüğü, “kuralsız bir oyun alanı” olarak tarif eden Gül’ün “Klavuz” (2016-2021) işi, satır satır taradığı Türkçe yazım kılavuzunda çağrışımlara dayanan ve mutlak bir anlama ulaşma çabası olmayan yazılı müdahalelerden oluşuyor.

“Tavlamalar” (2021), bir sözcüğün diğerini çağırması, sanatçının deyişiyle “tavlaması” sonucu kurulan söz öbeklerinden meydana geliyor.

Gül’ün çeşitli ülkelerde çektiği kısa videolardan kesitler içeren “Kartpostal” (2017-2020), gündeliklik ve sıradanlığı bir görsel alfabe fikri üzerinden düşünen bir çalışma. Sanatçının “Daire Düz” (2021) işi, “Söylemek yapmaktır” önermesine dayanan “söz eylem kuramı” ile ilişkileniyor ve çizgi çekmek kadar basit ama temel bir hareketi esas alıyor. Performansta yazma, silme ve yeniden yazma eylemleriyle aralarındaki duraksamaları, sergi mekânında fiziki bir yapının sil baştan kurulmasıyla yansıtılıyor.

SALT’tan Amira Akbıyıkoğlu ile Farah Aksoy tarafından hazırlanan ve sanatçılar Barış Doğrusöz, Deniz Gül, Volkan Aslan, Aykan Safoğlu ile Fatma Belkıs ve Onur Gökmen’in sergilerinden oluşan Ardışık programı yıl boyunca SALT Galata’da devam edecek.