12.08.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:
Gizem Çetimen
Gedik Sanat, “Kaynaşma” (Fusion) adlı projesi kapsamında üç besteciye, yaylı dörtlü siparişi vererek müziğin üç ayrı döneminin en ünlü üç eserini günümüz Türk bestecilerinin yorumlarıyla kaynaştırarak müzik severlere sunuyor. Proje kapsamında İtalyan besteci Tomaso Albinoni, Avusturyalı besteci Wolfgang Amadeus Mozart ve İtalyan besteci Gioacchino Rossini’nin ünlü eserlerinden bölümleri Aslıhan Keçebaşoğlu, Utku Aşuroğlu ve Uğurcan Öztekin kendi yorumlarıyla bestelediler.
Genç ve başarılılar
Utku Aşuroğlu Amerika’daki Stanford Üniversitesi’nde doktora çalışmalarına, Aslıhan Keçebaşoğlu Finlandiya’da Sibelius Akdemisi’nde Yüksek Lisans çalışmalarına, Uğurcan Öztekin ise ICC (İstanbul Composers Collective) bünyesinde müzik çalışmalarına devam ediyor. Üç genç ve başarılı besteci, proje kapsamında Albinoni’nin “Adagio”, Mozart’ın “Küçük Bir Gece Müziği” ve Rossini’nin “Sevil Berberi Operası Uvertürü”nden parçalarını kendi yorumlarıyla bestelediler. Yapılan besteleri ise Gedik Filarmoni Orkestrası’na bağlı Yaylı Çalgıla Dörtlüsü’nde çalışmalarını sürdüren Murat Erginol (keman), Rüstem Mustafa (keman), Öykü Koçoğlu (viyola), Çağlayan Çetin (viyolonsel) yorumladı.
Online yayınlanacak
Müzisyenlerin, besteleri yorumladığı görüntüler ise Gedik Kaynak’ın fabrikasında çekildi ve dijital ortama aktarıldı. Videoda dört müzisyenin performansları eşliğinde, kaynak tellerinin üretim süreçleri ve kaynak yapılan anlardan da görüntülere yer veriliyor. Çekilen bu görüntüler, Gedik Sanat’ın ikinci dijital projesi “Kaynaşma” bünyesinde Gedik Sanat Sosyal Medya hesaplarından 21-23 Ağustos tarihleri arasında saat 18.00’de üç bölüm halinde yayınlanacak. Ayrıca Gedik Filarmoni Orkestrası temsilcisi Murat Erginol, Gedik Sanat’ın sosyal medyası aracılığıyla 17-19 Ağutos tarihleri arasında Uğurcan Öztekin, Utku Aşuroğlu ve Aslıhan Keçebaşoğlu’yla proje üzerine online sohbetler gerçekleştirecek.
‘Mutlu olduğumuz bir sonuç çıktı’
Gedik Sanat Genel Sanat Yönetmeni Caner Akgün, projeyi Milliyet’e anlattı: “Gedik Filarmoni Orkestrası bünyesindeki sanatçılarımızdan oluşan Yaylı Çalgılar Dörtlüsü, üç genç bestecimizle zoom üzerinden görüşmeler gerçekleştirdi ve projeye başlandı. Sanayi ve sanatın bütünleştiği, mutlu olduğumuz bir sonuç ortaya çıktı. Sanat fikri ve sanatı gerçekleştirme eylemi koşullar ne olursa olsun devam eder. Pandemi sürecinde de Gedik Sanat doğal olarak ifade şekillerinde değişiklikler yaptı. Bu süreçte dijital projelere önem veriyoruz. Anlatım biçimi olarak daha kısa, net çizgilerden oluşan sosyal medya üretimleri ilgimizi çeken ve oldukça özgür bir alan. Bu süreçte Pandeminin izin verdiği ölçüde seyircilerimizle buluştuğumuz etkinlikler de düzenleyeceğiz. Özellikle belirtmeliyim ki Gedik Filarmoni Orkestramızın görkemli buluşmalarını çok özledik.”