Kültür SanatDünya ormanlarının sesleri çevrimiçi

Dünya ormanlarının sesleri çevrimiçi

09.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dünyanın dört bir yanındaki ormanların seslerinin kullanıcılar tarafından yüklenmesiyle oluşan ‘Orman Sesleri’ haritasındaki kayıtlar, müzisyenler tarafından da kullanılabilecek açık bir kaynak işlevi görecek...

Dünya ormanlarının sesleri çevrimiçi

Orman ve ağaçları kutlamayı hedefleyen ve İngiltere’de düzenlenen Timber Festivali’nin geçen yıl pandemi nedeniyle yapılamaması, kamuya açık interaktif bir projeyi doğurdu. Orman Sesleri (Sounds of the Forest) adlı proje, kullanıcıların katkısıyla 70’den fazla ülkeden, 6 kıtadan 1000 orman sesine ulaştı. Orman Sesleri haritası, Timber Festivali’nin sitesinden erişime açık. İnsanların yakınlarındaki ormanlardan aldığı seslerle genişleyen harita hakkında Timber Festivali’nin yetkilileri “Hareket kısıtlamaları ve toplanmalar mart ayında pandemiyle birlikte hayatımıza egemen olunca, insanları bir araya getirip doğayla buluşturup ilham almaları için farklı bir yol bulmamız gerektiğini düşündük” dedi.

Organizatörlerden Sarah Bird, “Haritaya ses ekleyenlerin yanı sıra binlerce insan da siteden sesleri dinliyor, böylece orman sesleri dünyanın dört bir yanını geziyor. Ormandaki sesler, Honduras’ta bir tembel hayvanın ağır nefesinden, ses kaydedildikten sonra yanan Kaliforniya ormanlarında rüzgarda hışırdayan ağaçlara uzanıyor” ifadelerini kullandı.

Bird, Orman Sesleri Projesi’nin insanları doğaya çıkıp bağ kurmaları, kuşları dinlemeleri, rüzgara kulak vermeleri için ilham vermesini umduklarını da ekledi.

Haberin Devamı

Türkiye’den 2 orman

Dinlemek ve kullanmak için açık bir kaynak olan haritadaki sesler, 2 Temmuz’da düzenlenmesi planlanan Timber Festivali’nde sahne alacak müzisyenler tarafından da yorumlanacak. Festival, müzisyenler Erland Cooper, Hinako Omori ve Jason Singh’dan sesleri 2021’deki canlı performanslarında kullanmalarını istedi. Haritaya Türkiye’den eklenmiş orman sesleri arasında ise Belgrad Ormanı ve Kaz Dağları’ndaki ormanlar bulunuyor.

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler