Kültür Sanat Fransız yıldıza veda

Fransız yıldıza veda

07.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dünyaca ünlü Fransız oyuncu Jean-Paul Belmondo hayata veda etti. Uluslararası üne sahip oyuncu Fransız Yeni Dalga sinemasının önemli isimlerinden biriydi

Fransız yıldıza veda

KÜLTÜR SANAT SERVİSİ - Fransız sinemasının uluslararası yıldızlarından Jean-Paul Belmondo, dün 88 yaşında hayatını kaybetti. Açıklama aktörün avukatları tarafından yapıldı ve ölüm nedeni belirtilmedi. Ününü 1959 yılında başrolünü Jean Seberg ile paylaştığı Fransız Yeni Dalgası’nın köşe taşlarından “Serseri Aşıklar”la kazanan Belmondo, 1960’lı yıllardan itibaren ana akım sinemanın önemli yıldızlarından oldu. Komedi ve aksiyon rolleriyle uzun soluklu bir kariyere imza atan Belmondo’nun Jean-Luc Godard’ın “Serseri Aşıklar”ıyla başladığı ve bir süre devam ettiği sanat sinemasını bırakması eleştirilere de neden oldu.

Haberin Devamı

50 yıllık kariyer

Belmondo, ana akım filmlerde yeteneğinin harcandığı yönündeki yorumlara ise “Bir aktör başarılı olduğunda insanlar ona sırtını dönüp, ‘Kolay yolu seçti, uğraşmak istemedi, risk almadı’ derler” diye yanıt vermişti: “Ama sinema salonlarını doldurmak bu kadar kolay olsa, dünyanın hali bir başka olurdu. Eğer çöp filmler yapsam ışıkların altında bu kadar uzun zaman kalmazdım. İnsanlar bu kadar aptal değiller.”

Ünlü Fransız heykeltıraş Paul Belmondo’nun oğlu olarak 1933 yılında dünyaya gelen ve Conservatoire National Superieur d’Art Dramatique’te (CNSAD) oyunculuk eğitimi alan Belmondo, “Serseri Aşıklar”a kadar bazı filmlerde rol alsa da bu filmden sonra Yeni Dalga’nın yıldız isimlerinden biri oldu. 1960’lardan itibaren Godard ile çalışmayı sürdürse de ana akım filmlerde boy göstermeye başladı. Alain Delon’un yolunu takip edip, anneannesinin soyadı olan Cerito adıyla bir yapım şirketi kurdu.

Haberin Devamı

Belmondo 50 yıla yayılan kariyerinde Yeni Dalga sonrasının karizmatik aktör imajının öne çıktığı 80’e yakın filmde rol aldı ve Francois Truffaut’dan Claude Lelouch’a Marcel Carné’den Jean-Pierre Melville’e Fransız sinemasının birçok önemli yönetmeniyle birlikte çalıştı. 1989 yılında “Itinéraire d’un enfant gâté”deki (1988) performansıyla Cesar Ödülü kazandı.