Kültür Sanat Geçmişin izlerini günümüze aktaran sergi

Geçmişin izlerini günümüze aktaran sergi

05.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi, 100’üncü kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında yarından itibaren “Anadolu Uygarlıklarından İzler Ankara” sergisine ev sahipliği yapacak. Sergide aralarında Devrim Erbil ve Sevim Çizer’in de olduğu 60’a yakın sanatçının eserleri yer alıyor

Geçmişin izlerini günümüze aktaran sergi

Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi, 100’üncü kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında yarından itibaren “Anadolu Uygarlıklarından İzler Ankara” projesine ev sahipliği yapacak. Koordinatörlüğünü Siret Uyanık’ın yaptığı projede serginin yanı sıra konser ve paneller de düzenlenecek. Sergide aralarında Devrim Erbil, Sevim Çizer, Mustafa Pilevneli, Candan Dizdar Terwiel ve Tüzüm Kızılcan’ın da olduğu 60’a yakın sanatçıya ait resim, heykel ve seramik eserleri yer alıyor. Ayrıca sergi süresince bir panel ve iki konferans da düzenlenecek. Devlet Opera ve Balesi de iki konser vererek sanatseverle buluşacak.

Haberin Devamı

Anadolu ilhamı

Serginin basın bültenine göre “Anadolu Uygarlıklarından İzler Ankara” projesi, geçmişin izleri, dönemin yansımaları ve geleceğe aktarımı bağlamında sanatın estetik etkisi ile birleştirilmesi ve farklı disiplinlerin yorumlarıyla izleyiciyle buluşması amacıyla hazırlanmış. Ayrıca sanatçılar, Anadolu’dan ilham alarak yarattıkları eseriyle geçmişi bugüne, bugünü ise yarına taşımayı amaçlıyor. Coğrafi açıdan kıtaların, denizlerin, iklimlerin; doğudan batıya, güneyden kuzeye ya da tersi yönlere giden yolların ve insan topluluklarının buluştuğu, konup göçtüğü, yurt edindiği, dünyanın en stratejik ve kavşak nitelikli noktasındaki bu topraklar; bu çok özel konum nedeniyle “Uygarlıkların Beşiği” olabilmiş. Bu proje kapsamında da eser ortaya koyan sanatçılar da bu durumun bilincinde olarak; çeşitliliği sanatsal yönden özel bir değer olarak benimseyip sergiyi varsıllaştıran nitelikli yapıtlar ortaya koymuşlar. Programda Profesör Dr. Aydın Ayan, Profesör Dr. Hasan Pekmezci ve Profesör Dr. Alaybey Karoğlu tarafından “Anadolu uygarlıklarında Sanat ve Estetik İzleri ve Sanat Eğitiminde Vazgeçilmez Bir Kaynak; Anadolu Medeniyetleri Müzesi” ve Prof. Candan Dizdar Terwiel tarafından ise “Seramik, Sanat ve Arkeoloji İlişkisi” konferansları düzenlenecek. Sergi Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde 20 Nisan’a dek ziyaret edilebilir.